<<< Vissza

Az karácsonyfa ápolása

2004. december 3.

 
A töves fenyőfa új ökológiai alternatíva, mely hozzájárulhat saját környezetünk védelméhez.

Optimális esetben a fa magassága 150-180 cm. Ennél magasabb fát már nem érdemes vásárolni, mivel kicsi az esélye a túléléshez. A dél-alföldi klímát az ezüstfenyők és a feketefenyők tűrik legjobban. Ajánlatos ezekből a fajtákból választani földlabdás, vagy konténeres egyedeket annak érdekében, hogy növeljük a kiültetés utáni megmaradás esélyét.

Az újonnan vásárolt fenyőt, amíg nem visszük be a lakásba, tartsuk a kert napsütötte részén és naponta öntözzük. Ünnepek után 8-10 napnál ne hagyjuk tovább bent a szobában, hanem fagymentes időben ültessük el a fánkat. Ajánlatos pár napig átmeneti helyen hagyni, hogy aklimatizálódni tudjon a hideghez.
Az ültető gödör kétszer olyan széles és mélységű legyen, mint a földlabda. Ültetés után karózzuk ki a fánkat, hogy kivédjük a szél okozta károsítást, és takarjuk be mulccsal a felfagyás kivédése érdekében. Fontos, hogy öntözzük az elültetett fát!
A tűlevelű és a lomblevelű örökzöldek, amint a nevük is mutatja, télen is zöldek, tehát ebben az évszakban is vesznek fel vízben oldott tápanyagokat, ill. adnak le oxigént és vízgőzt. Ennek következtében ezek a szép növények télen nem is a hidegtől, mint inkább a vízhiánytól szenvednek. Az átfagyott talaj morzsái között ugyanis a víz jég formájában van jelen, és ezt a növények gyökerei akkor sem képesek felvenni, amikor a hőmérséklet fagypont felett van. Különösen szenvednek az őszi ültetésű örökzöldek a vízhiánytól, ezért ha módunk van rá, csak tavasszal öltessünk örökzöldet!

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónak!


<<< Vissza