<<< Vissza

"Legyünk hát jobbak!"

2004. december 3.

 

Jeles költőnk, Juhász Gyula szavalta még a múlt század elején, hogy " Szép Tündérország támad föl szívemben /Ilyenkor decemberben. /A szeretetnek csillagára nézek, /Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet/ Ilyenkor decemberben..."

Nagyon fiatal volt még akkor, s valóban igazat mondhatott, mikor így folytatta versét: " Bizalmas szívvel járom a világot..."Arra meg még a legrosszabb álmában sem gondolhatott, hogy századának egén mily sokáig fog vörösleni egy bizonyos csillag. De az biztos, hogyha napjainkban élne, arról verselne: milyenek legyünk 2004 decemberében, mikor is átléptük az Európai Unió küszöbét. Mert, bár az unió nem Tündérország, de őszintén szeretne élhető ország lenni, még a szegények számára is. Mondaná ezért: " Legyünk hát jobbak, és higgyünk rendületlen /S ne csak így decemberben."

S bizony nagyon ránk is fér, hogy megkíséreljük helyreállítani a jóakaratba vetett hitünket. Mert hát a közelgő karácsony lehet - e ünnep, ha a lelkek mélyén fel nem hangzik az angyali ének : " Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség az embernek és jóakarat"?

Pedig egy békés hangulatú ünnep már nagyon ránk férne! De jó lenne kipihenni magunkból a sok-sok kártékony izgalmat! De jó lenne, ha a szívek mélyén " a karácsonyi rege valóra válna", ahogy Ady Endre álmodja, és arra ébrednénk, hogy megtaláltuk egymásban az embert, ahogy a betlehemi puszta pásztornépe megtalálta a beígért Messiást. Ha megtalálnánk egymásban a jóakaratú embert, senkinek sem kellene modern Messiások után loholnia, mert mindnyájunk lelkiismeretében is felfedeznénk az egyetlent, az igazit. Akiről meg aztán hamar kiderülne, hogy szereti a szegényeket, s nem szívleli, hogy sokaknak csak attól karácsony a karácsony, hogy kicsivel többet ebédelhet az ingyen konyhákon.

Ugye mindez annyira szép lenne, hogy még a tudatos ateisták is azt mondanák : tényleg van Isten, mert lám ebbe a zűrzavarosan sötét magyar éjszakában csak fel tudott ragyogni az Ő jelenlétének fényessége! Akik viszont hívőnek tartják magukat, 2004. adventjében szíveskedjenek ezért a csodáért imádkozni, mert lehetséges, hogy csak ilyen csoda tudja elhitetni Európával, hogy a magyarokat tényleg nagyon kell szeretnie.

Karácsonyig van még bő két hetünk! Lehet, hogy ez idő alatt kiürül a pénztárcánk, de hátha megtelik a szívünk jóakaratú emberséggel!

Hátha! Már ezért a " hátha"-ért is érdemes jónak lennünk 2004 decemberében!

Vági László


<<< Vissza