<<< Vissza

Félidőben...
A városközpont gondjai, örömei

2004. december 3.

 
Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Móra József, az 1. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.

Immár második ciklusban a körzet képviselője. Így nemcsak a jelenlegi, a korábbi problémákat is jól ismeri. A gondokat, melyek az ott élő polgárokat foglalkoztatják.

- Megoldásukra, a gondok kezelésére vállalkoztunk akkor, amikor a választási programunkat összeállítottuk - kezdi a beszélgetést a képviselő, a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke. - Mindenféleképpen el kell mondani, az egyéni képviselői munka sem egyéni teljesítmény, hanem csapatmunka. Kell egy csapat, ők segítik a képviselő munkáját, a nehézségek, gondok föltárásában, a megoldásukban.

- Példát is mondana erre?

- A választókörzetben eddigi legnagyobb volumenű együttgondolkodásnak az eredménye a Kossuth utca forgalomcsillapításának és forgalmi rendjének a képviselő-testület által történő elfogadtatása. Mindezt több lakossági fórum előzte meg, és reméljük, hogy a következő évben az első lépések már megkezdődnek. Biztonságosan közlekedhetnek majd a gyalogosok, a kerékpárosok és a gépjárművel közlekedők.

Nagy falat volt a város számára az, hogy a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát a városközpontban megtiltsa? Erről faggattuk tovább a képviselőt.

- Így igaz. De sikerült! A másik komoly lépés a csatornaprogram. Igaz, a körzetemet már nem érinti, talán ez a legvárosiasabb rész a településen, itt a közművek karbantartása az, ami érdekelheti a lakosságot. Így a már befejeződött távvezeték felújítása, a gáz- és a már korábbi elektromos vezeték felújítása az Apponyi téren. Az ehhez kapcsolódó útfelújítások, burkolatjavítások elvégzése nagyon komoly munkák voltak. Köszönöm a lakosság türelmét, hogy megértéssel viselkedett a munkák iránt.

- A körzetben sikerrel befejeződött a Klauzál utcai rendelő felújítása, átalakítása.

- A napokban át is adtuk rendeltetésének. Egy leromlott állapotú épület helyett a mai kor igényeinek megfelelő rendelőt használhat az ott élő lakosság. Ehhez kapcsolódóan a környék rendezése is megtörtént, lassan befejeződik a parkosítás is.

- Mi az, amit a közeljövőben el szeretnének érni?

- Ilyen feladat a Jövendő utca forgalmi rendjének rendezése, valamint az utca vonalvezetésének rendbetétele. Ehhez kapcsolódóan a sportcsarnoknál megfelelő parkolóhelyek kialakítása. Reméljük, a forrásokat is meg tudjuk szerezni majd. Sikerként könyvelem el, hogy a városközpontban egy foghíjas telek beépítésére megfelelő tervet, vállalkozást találtunk.

- Gondolom, az a tény, hogy képviselői körzete a városközpontban van, bizonyos területen könnyebb, másutt nehezebb feladatot ró önre.

- Gyakorlatilag kisebb a területe a választókerületnek, így átjárhatóbb, a választópolgárokkal tartani tudjuk a kapcsolatot. Elég csak elsétálni. Ismernek, megszólítanak. Ha sietek, természetesen nem annyira örülök ennek. Azonban mindig köszönettel veszik a beszélgetést. Úgy gondolom, meg kell felelni azoknak az elvárásoknak, amit velünk szemben a választók, korábban is, ma is támasztanak.

- Térjünk még vissza a kerékpáros forgalom elkülönítéséhez és a tervezett körforgalmi pontokhoz.

- Előbbinél a területfejlesztési tanácshoz pályáztunk ez ügyben. Két-három körforgalmi csomópont kialakítása a főutcán szintén a sürgető feladatok közé tartozik. Gyakorlatilag így lassulna a forgalom a Kossuth utcán. Úgy gondolom, a Kossuth utca teljes átalakítása egy cikluson átívelő munka, melyhez a forrásokat a városnak elő kell teremtenie. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a későbbiek során a forgalom csökkenése, illetve csillapításának nem lesz szüksége olyan beruházásokra, hogy minden csomópontban körforgalmat kelljen kialakítani. Ezt természetesen hozzáértő szakemberek fogják majd eldönteni. A Rákóczi utcánál már elkészült egy korszerű gyalogátkelőhely, ahol járdaszigettel biztosítják a várakozást, biztonságos közlekedést. Több ilyen gyalogátkelőhelyet tervezünk.

L. J.


<<< Vissza