<<< Vissza

Tizekét gyanújel, mely rákra utalhat

2004. november 19.

 
A rosszindulatú daganatos betegségek térhódítása világszerte megfigyelhető jelenség. Régen ismert, hogy a betegség számos formája meggyógyítható és kezelhető, ha idejében felismerik.

Vannak bizonyos általános tünetek, melyek fennállása esetén mindenképpen arra kell gondolni, hogy a szervezet bajban van, és ilyenkor a bajok egyik lehetséges okaként a rosszindulatú daganat is szóba jön.

Fogyás, étvágytalanság, ételundor, mely hosszabb ideje fennáll, egyéb okkal nem magyarázható és progresszív jellegű. Vashiányos vérszegénység, melyet leggyakrabban a daganat által okozott, gyakorta a beteg által nem észlelt formában jelentkező úgynevezett okkult vérzés, illetve a nem kielégítő táplálkozás hoz létre. Szokatlan vérzés vagy váladékozás bármely testnyílásból.

Heteken, hónapokon keresztül meglévő, más okkal nem magyarázható láz vagy hőemelkedés. Izzadékonyság (főleg éjszakai) és fokozódó folyadékigény.

Bármely testtájékon növekvő csomó vagy duzzanat, mely az esetek jelentős többségében fájdalmatlan is lehet. Nem gyógyuló seb. A bőrön hirtelen növekedésnek indult, esetleg már korábban is meglévő festékes anyajegy, különösen, ha a színe és a vastagsága is változik, szegélye egyenetlenné válik.

Egyéb okkal nem magyarázható csont- és izületi fájdalmak, végtagok zsibbadása, szokatlan bőrtünetek jelentkezése. A hang megváltozása, egyéb okkal nem magyarázható tartós rekedtség, nyelési panaszok kialakulása.

Személyiségváltozás, hangulati élet változása, depresszió jelentkezése.

Hagyományos kezelésre nem javuló elhúzódó gyulladás, fertőzésekre való fogékonyság megjelenése.

Természetesen ezek csak gyanújelek, számos egyéb betegség is okozhatja őket, arra azonban mégis jók, hogy jelentkezésükkor orvoshoz forduljunk a tünetek hátterében meghúzódó kórfolyamat természetének tisztázása céljából.

Emellett nagyon fontos, hogy tünetmentes esetben is, mindenki részt vegyen az időszakos szűrővizsgálatokon aki valamilyen módon veszélyeztetett, mert egyes daganattípusok esetében (pl. méhnyakrák, emlőrák, prosztatarák, tüdőrák bizonyos típusai) semmiféle általános tünet nem alakul ki a korai stádiumok idején.

Ifj. dr. Kispál Mihály
főorvos


<<< Vissza