<<< Vissza

Sebességmérőre lenne szükség

2004. november 19.

 
A ifjúsági ház nagytermében közlekedési fórum és a városi Balesetmegelőzési Bizottság újjáalakuló ülése zajlott a napokban. A meghívott Radics Róbert helyett, aki a megyei Balesetmegelőzési Bizottság vezetője, Vad Róbert jött el. Tőle rövid tájékoztatót hallhattunk. Kiemelkedő feladatnak tartja a civil szervezetek körének kialakulását. A megelőzési rendezvények sokszínűségéről is beszélt, kiemelve a gyermekrendezvényeket. Úgy véli, fontos, hogy már gyerekkorban kialakítsanak egy biztonságos közlekedési morált.

Bottyán József, őrnagy szerint a közlekedésbiztonság fokozása, a közlekedési balesetek megelőzése fontos feladat, de a rendőrség nem képes egyedül felvállalni. Ezért jött létre a bizottság. Október 31-ig nem volt halálos baleset Szentesen, viszont 30 súlyos és 40 könnyű sérülés történt eddig az évben. Tavaly négy, idén három gyermek sérült meg közlekedési balesetben városunkban. Gyermekkorú kerékpárosok sajnos gyakran okoznak balesetet. A közlekedési rend fenntartása teljes egészében a rendőrségre hárul, de sok segítséget kapnak. A közlekedési morál javításától várják a balesetek számának csökkenését.

Földvári Nagy István, rendőr alezredes az utak rossz minőségére hívta fel a figyelmet. Míg a járművek egyre jobbak, addig az utak minősége romlik, a sok nyomvályú kisodródáshoz vezet, balesetet okoz.

Czabarka János, Nagymágocs polgármestere elmondta, hogy három olyan eset történt a faluban, amely megingatta a lakosok biztonságérzetét. Az egyik az volt, hogy Ótompaháton elütöttek egy kerékpárost, aki több mint egy hete eszméletlen. A lakosok kerékpárutat akarnak, de az legalább húszmillió forintba kerülne. A polgármester szerint sebességmérőre lenne szüksége a szentesi rendőrkapitányságnak. A kamionosok gyorsan hajtanak és elsodorják a kerékpárosokat.

Földvári Nagy István erre azt válaszolta, hogy régóta keresnek, de nem találnak partnert a probléma megoldásához. Valóban szükség lenne sebességkorlátozásra. Már megkeresték a polgármestert is ebben az ügyben, de ott azt mondták, ez állami feladat, és a forráshiányos önkormányzat nem tudja támogatni a műszer beszerzését. A sebességmérő ugyanis majdnem négymillió forintba kerülne. A rendőr alezredes megkérte Czabarka Jánost, hogy a Szentesi Kistérségi Társulással egyeztetve próbáljanak meg vásárolni egy műszert.

Felmerült a kérdés, hogy vajon hatásos-e a sebességmérő használata? Vad Róbert szerint igen, mert Vásárhelyen a tavalyi 84-ről 69-re csökkent a balesetek száma, és ez valószínűleg a traffipaxnak is köszönhető.

A körülbelül húsz jelenlévő a jelenléti ív aláírásával az újjáalakuló bizottság tagjává vált.

M. A.


<<< Vissza