XXXV. évfolyam 43. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A forradalom hősei
Szentes díszpolgára: Horváth István

2004. október 29.


Képünkön: Szirbik Imre polgármester díszpolgári kitűntetést adott át Horváth István mérnök-közgaszdásznak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltása évfordulójának alkalmából rendezett városi megemlékezés október 23-án ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a Kossuth téren. Majd a koszorúzás következett a református nagytemplom melletti kopjafánál. Az ünnepség a Kossuth téri események után a városháza dísztermében folytatódott.


Bővebben


 

A csatornázásról
 

2004. október 29.


Lapunk megjelenésének időpontjában (október 29.) tartja ülését az önkormányzat képviselő-testülete. Amint azt Szirbik Imre polgármestertől előzetesen megtudtuk, fő napirendi pontban a csatornázás eddigi állásáról lesz szó a testületben. A téma közérdekű, sok szentesi családot érint. Idén két területen volt konkrét munkavégzés, a kiséri városrészben, a Gergely utca és környékén, illetve a Gergely utcától délre eső területen, valamint a hékédi városrészben, és a Sima Ferenc, Boros Sámuel utcák környékén.


Bővebben


 

Döntés a Petőfi ügyében
 

2004. október 29.


A héten tárgyalta a Csongrád Megyei Bíróság a Petőfi Szálló ügyét. Sokadszorra immár. Negyedik nekifutásra, ám még mindig nem lehet tudni, nyert-e Szentes. A bíró úgy döntött, hogy a város jogosan élt elővásárlási jogával, s bruttó 20 millió forintért megszerezte az ingatlan tulajdonjogát.


Bővebben


 

A lehetetlen ellen
 

2004. október 29.


Olvasom Márai Sándor "A cikkírás titka" című írását. Nyilván nagy érdeklődéssel, mert - úgy alakult a sorsom, hogy hívatlanul belecsöppentem azok táborába, akik - jogosan vagy jogtalanul - újságíróknak tartják magukat.

Azt persze nagyon szeretném, ha cikkeim türelmes olvasói elhinnék nekem, hogy írásaimmal én is "a lehetetlent akarom megkísérteni", hogy idézzem Márai nézetét arról, hogy szerinte mire vállalkozik egy cikkíró.


Bővebben


 

Blaha Lujza Szentesen
Száz évvel ezelőtt

2004. október 29.


Ha csak annyit hallunk vagy olvasunk, hogy a "nemzet csalogánya", nyomban rávágjuk: Blaha Lujza. Pedig már közel nyolcvan éve nincs közöttünk, játszani már a legidősebb kortársaink sem láthatták, s az a két némafilm, amelyek megőrizték alakját, évtizedek óta a filmmúzeumban hevernek. Emléke mégis élénken él, mintha csak a közelmúltban távozott volna el közülünk.


Bővebben


 

A Nílus-völgy
Egyiptomba utazóknak ajánljuk

2004. október 29.


A piramisok

A piramisokat mindenki ismeri könyvekből, filmekből vagy személyes élményből. Technikai adatok helyett inkább néhány érdekességeket említek meg.

Egy arab uralkodó a 12. században több éven keresztül próbálta elhordatni az embereivel Mükerinosz piramisát, meg kívánta mutatni, hogy mire képes az iszlám. Végül azért ráunt a dologra, valószínűleg belátta, hogy kevés ő ehhez. Jelenleg annyira védik őket, hogy a piramisokra csak pár lépcsőfokot lehet felmászni, aki feljebb megy, azt lezavarják a tevén járőröző csendőrök.


Bővebben


 

Mindenszentek napján
 

2004. október 29.


Koszorúárusok bőséges kínálata és különlegesebbnél különlegesebb mécsesek lepték el az ország nagy részét, köztük Szentest is. Halottak napja lesz. Hátborzongató kifejezés ez. A halálra, az elmúlásra és az együtt töltött boldog időkre emlékezünk. Mikor arra gondolunk, hogy milyen jó is volt velük - velük, akik már csak fentről figyelnek minket - melegség tölti el a szíveket. Aztán, mint villámcsapás hasít belénk a gondolat: nincs többé.

Rohanó életünkben nem túl sok embernek van ideje meglátogatni szeretteit a temetőkben. Sok a kiszáradt, gondozatlan sír. Ám ez az egy nap az övéké. Ilyenkor megmozdul (legalábbis meg kellene mozdulnia)
a város apraja- nagyja. Mindenkinek van arra ideje, hogy beüljön az autóba, vagy elsétáljon odáig, legalább egy mécsessel. Jelképezvén azt, hogy nem felejtette el szeretteit, csak éppen sok a dolga.

Sajnos az élethez hozzátartozik az elmúlás is. Új életek születtek, régiek mennek el. Talán látnak minket odafenntről, talán nem, de mi sem szeretnénk, ha halálunk után feledésbe merülnénk.

Á. E.

 


 

Gondolatok
 

2004. október 29.


A naptár szerint október 31-e idén vasárnap, de sok hívőnek, sőt minden művelt embernek is, a reformáció emléknapja. 1517. október 31-én szegezte ki Luther Márton szerzetes professzor a wittenbergi vártemplom kapujára azt a 95 tételt, amelyben nyilvános vitában volt kész bebizonyítani, hogy a Biblia mást tanít, mint az akkori pápai tanítások.


Bővebben


 

Főhajtás '56 hőseinek
 

2004. október 29.


A Szentesi Polgári Körök hagyományos október 22-i ünnepségén Demeter Ervin országgyűlési képviselő emlékezett 1956. hőseire. A református nagytemplom melletti kopjafánál az Orbán-kormány titkosszolgálatokért felelős minisztere úgy fogalmazott: Szentes szinte együtt lélegzett a szabadságharccal. Október 22-én itt is működött a diákparlament, a diákok egy 16 pontos követelést fogalmaztak meg.


Bővebben


 

Dr. Tari Gábor díszpolgár
 

2004. október 29.


Csongrád városban 1936-ban született. A szentesi kórház sebészeti osztályán kezdte orvosi pályáját. Dr. Bugyi István professzorral dolgozott, dr. Zsoldos, dr. Dragon, dr. Badó, dr. Horváth, dr. Morva kollegáival. Dr. Tari 1960-ban sarokcsont törésem gyógyításában közreműködött. A kilencvenes években háromszor műtött. Gondoltam halálom bekövetkezhetőségére, de arra nem, hogy fiatalabbként hamarabb távozik 2000. november 1-jén. Sajnos.

Meggyógyított emberek közül csak a kunszentmártoni faipari munkás kezének ujjait fűrész összeroncsolta, műtéte után munkaképes lett. Dr. Tari sikeres műtétei alapján nemcsak a környéken lett ismert, tisztelt.

Lelkiismeretes négy évtizedes tevékenységét örökítette meg Csongrád Város Önkormányzata a Díszpolgárok közé sorolásával. Sokunk óhaja teljesült. Dr. Tari Gáborra 2004. október 23-án a család tagjai, önkormányzat vezetői, tisztelői emlékeztünk. Kitüntetését ereklyeként családja őrizni fogja...

Kátai Ferenc

 


 

Beszámol a képviselő
 

2004. október 29.


Hornyik László vagyok, Hékéd városrész önkormányzati képviselője.
A helyhatósági választások óta már két év eltelt, ezért úgy gondolom, hogy időszerű mérleget vonnom és beszámolnom az eddig elvégzett munkámról, amit a körzetben és a városrészben végeztem.

A választáskor azt ígértem, hogy a körzetben a régi építésű téglajárdákat felújítjuk. Eddig már több utcában ez megtörtént és kb. 2 kilométer járdát cseréltünk le szilárd burkolatúra.


Bővebben


 

Közös dolgaink...
Szegvár-Szentes

2004. október 29.


A Greenpeace levelét találtam a minap a postaládámban. Megemlíti a 2000 januári ciánkatasztrófát és figyelmeztet a közelgő újabb veszélyre. Szomszédunkban, Verespatakon újabb ciános technológiájú aranybányát szándékoznak nyitni. Ez a bánya tízszer nagyobb lenne, mint a nagybányai. A tájékoztató magyarországi veszélyforrást is megjelöl.


Bővebben


 

A színjátékos
 

2004. október 29.


Őze Lajos húsz éve nincs közöttünk. Nagyon korán kellett elbúcsúznunk tőle. De mint hallhattuk, mindvégig szentesi maradt, azon túl is kiséri - a szeretetben. Emlékét őrizendő a Mosolygósabb Régióért Egyesület és egykori alma mater, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola emlékezett a művészre. A rendezvényen jelen volt testvére, Őze Katalin, és Őze Gábor, az idősebbik fiú is.


Bővebben


 

Alföldi Fotószalon: a magyar valóság
 

2004. október 29.


Kerek évfordulóhoz érkezett az Alföldi Fotószalon. Sorban a tizediket nyitotta meg Horváth Dezső újságíró a művelődési és ifjúsági házban. Alábbiakban - kicsit megkurtítva - részleteket közlünk a beszédből.

- Nem tudhatom, melyik egyházfi szájából csúszhatott ki először az intelem: ha az Isten akarja, a kapanyél is elsül. Csak azért hozom előre, hogy el ne felejtsem majd. Fontos igazság van benne, mert ma különösen aktuális. /.../


Bővebben


 

A 102. születésnap
 

2004. október 29.


A 102-ik életévét töltötte be Halász Szabó Mihályné október 23-án. Ebből a jeles alkalomból Szirbik Imre polgármester és Demeter Attila képviselő is köszöntötte a város legidősebb lakóját otthonában.

Erzsike néni az eltelt több, mint egy évszázad alatt sokat megélt, emlékezete is sok mindent megőrzött. A háborús, vészterhes éveket a román határnál átélő, majd Szentesre az ötvenes években költöző asszony azt említi, nehéz élete volt, de segített, akin csak tudott.


Bővebben


 

Gyarapodik a kicsinyek "erdeje"
 

2004. október 29.


Szép hagyományt folytatva, a város újszülötteinek saját facsemetét ajándékoz az önkormányzat, immár nyolc éve. Ez pedig azt jelenti, hogy az azóta elültetett fácskák száma talán már egy kisebbfajta erdőt is kitenne.


Bővebben


 

Angolul és franciául
 

2004. október 29.


A Horváth Mihály Gimnázium immár tizenötödik éve hirdeti meg a Horváth Mihály emlékversenyt minden év októberében. Az iskola névadója 195 évvel ezelőtt született október 20-án, más adatok szerint 22-én. Mindig ehhez a dátumhoz kötik a rendezvényt. Idén is versenyekkel és kulturális programokkal ünnepelték meg Horváth Mihály születésnapját. Október 21-én az iskola dísztermében zajlott az általános iskolai versenyek és vetélkedők díjkiosztója. Közel ezer résztvevő közül azokat a diákokat hívták el, akik a legjobbak a különböző tantárgyakban.


Bővebben


 

Dr. Bugyi István vallomása
Szülőföld- és hivatásszeretet

2004. október 29.


Örömmel értesülhettünk, hogy a szentesi kórház rövidesen dr. Bugyi István (1898-1981) sebészfőorvos, c. egyetemi magántanár, a kórház egykori igazgatója nevét veszi fel. Ez alkalmat megelőzően adom közre Bugyi tanár úr egyik levelét, melyben a 75. születése napjára küldött üdvözlést köszöni meg.

A levél részletét annak idején a Csongrád Megyei Hírlapban közölte Szabó Róbert. Megkapott a részlet emelkedett gondolatsora, szépirodalmi igényességű stílusa, ezért a pártbizottság titkárnőjétől lemásolásra elkértem akkor a levelet.


Bővebben


 

Egy rendhagyó délután
 

2004. október 29.


Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére emlékeztünk egy hétig, rajzpályázattal, fogalmazással, végül akadályversennyel.

Délelőtt még folyt a tanulás, csak ezután jött a játék. Hat állomást kellett teljesítenünk. Mi az Eszperanto-hídnál kezdtünk. Itt állatok fotóit kerestük a bokorban és megneveztük őket. Majd a Kurca-parton várt egy tanár néni, aki állatokkal kapcsolatos találós kérdéseket tett fel nekünk. A következő állomáson állathangokat hallgattunk. Megfejtettük, hogy melyik madár vagy emlős hangja szólt. Utána állatkák képeit raktuk ki puzzle-ből.

Vidáman ballagtunk át a templomba, ahol Klárika néni Assisi Szent Ferencről egy éneket tanított a gyerekeknek. Végül lesétáltunk ismét a vízpartra. Ekkor kislabdahajítás következett. Egy műanyagkosárba célozgattunk. Ezen az állomáson Assisi Szent Ferenc életéről számoltunk be. Visszatérve az iskolába, nagyon szép, természetről szóló verseket, fogalmazásokat hallottunk, amiket társaink írtak.

Megtörtént az eredményhirdetés is. Kivetítették a Naphimnuszt a fehér falra. Nagyon tetszett mindenkinek ez az izgalmas, örömteli délután.

Péter Kitti 4. a
Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.

 


 

Iskolanapok a Kosztában
 

2004. október 29.


A Koszta József Általános Iskolát 1980-ban alapították, tehát már huszonnégy éve működik a lakótelep első iskolájaként. Akkor a gyereklétszám még sokkal kevesebb volt, nyolcadik osztályt nem is tudtak indítani. Ma már évfolyamonként három osztály indul. 607 tanuló jár az iskolába.


Bővebben


 

Balhé a sörözőben
 

2004. október 29.


Garázdaság miatt indult eljárás egy szentesi fiatalember ellen, aki egy helyi sörözőben 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott az egyik vendégnek. A férfi egy rúd formájú eszközzel vágta tarkón a sértettet, hogy pontosan miért, arra valószínűleg a nyomozás során derül majd fény.


Bővebben


 

Mesés sportdélután
 

2004. október 29.


Október 1-jén, péntek délután játékos sportvetélkedőt szerveztek a tanító nénik. Nagyon kíváncsi voltam, milyen feladatokat találtak ki számunkra.

Elérkezett a várva várt pillanat. Bemelegítettünk, hogy jobban menjenek a fordulók. A játékok mesékhez fűződtek. Az első A kiskakas gyémánt félkrajcárja volt, a krajcárkát kellett megkeresni és elvinni a gazda asszonyhoz. A másodikban, a kecskegidás játékban, egy kijelölt hídon a két gidának együtt és minél gyorsabban kellett átmennie. A harmadik feladatban én is részt vettem. A hiú szarkára csiptettük fel a pávatollakat. A három nyúlról szóló játékban nyúlugrással szlalomoztunk. A feladatok nagyon viccesek voltak, mindenki sokat nevetett, szurkoltunk egymásnak, jó volt a hangulat.

Mikor véget ért a program mindannyian fáradtan, de büszkén tértünk vissza a termünkbe. Bárcsak tovább tartott volna! Reméljük, máskor is lesz ilyen!

Móró Kristóf, Menyhárt Ildikó és Karai Máté 4. b osztályos tanulók
Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. október 29.


  • Mészáros leves
  • Krémsajttal töltött csirkecomb


Bővebben


 

Nyaralásra, eszközvásárlásra
Egy százalék

2004. október 29.


A szentesi Deák Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány köszönetét fejezi ki mindazon magánszemélyeknek, akik 2002. évi személyi jövedelemadójuk 1 %-ával alapítványukat támogatták. Az APEH által átutalt összeg 218.521 forint volt, melynek jelentős részét a tanulók tanulmányi kirándulásának támogatására, kisebb részét pedig az iskolai szakkörök működtetésére, illetve tanulmányi versenyek lebonyolítására használták fel. Kérjük, hogy továbbra is támogassák alapítványunkat. Tanulóink nevében is köszönjük.
Szobota Lászlóné, a kuratórium elnöke


Bővebben


 

Sport az egészségért
 

2004. október 29.


Október 22-én délután 5 órától - október 23-án délután 4 óráig egészségnapot rendeztek a dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A szervezők sportolási lehetőséget biztosítottak a város és városkörnyék diák és amatőr sportolói részére. Öt versenyszámban lehetett nevezni (asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, aerobik, trinyó labdarúgás), amelyek jól megfértek egyszerre a sportcsarnok küzdőterén.
A rendezvényre kilátogatók is találtak látnivalót, mert a sportcsarnokban megtekinthető Vidovics Ferenc sportfotó kiállítása. Az egészségnapon rendezték meg a 23 órás tekergést is, amikor több száz kilométert karikáztak a csapatok Szentesen. Az utolsó záró körre mindenki készült mert ekkor egyszerre, rendőri felvezetéssel karikázták végig a 4 km-es kört.


 

Gallasz Béla sakk emlékverseny
 

2004. október 29.


Október elején a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg a hagyományos Gallasz Béla sakk emlékversenyt, amelynek 39 általános iskolás résztvevője volt.

A versenyt Oltyán Lajos ny. igazgató nyitotta meg. Meleg szavakkal emlékezett meg a hajdani neves sakkozóról, aki sokat tett azért, hogy minél több fiatal megismerje, megszeresse ezt a sportot és később akár versenyszerűen, akár hasznos szórakozásként művelhesse azt.


Bővebben


 

Jobb volt a Fradi
 

2004. október 29.


10-6-os vereséget szenvedett a férfi vízilabda OB I múlt szombati nyitányán a Ferencvárostól a Legrand-Szentesi VK csapata. A Fradi a találkozó első felében 5-1-re "ellépett" a látogatóktól, ekkor úgy nézett ki, hogy súlyos vereségbe is beleszaladhat a Legrand. Szerencsére nem így történt, a csapat összekapta magát, úgy tisztesnek mondható vereséggel tértek haza a Népligetből Juhász Zsolték. A VK góljai közül kettőt-kettőt szerzett Somogyi és Torday, míg Juhász és Szabó Nándor egy-egy alkalommal volt eredményes. Vidumanszky László, a Szentes edzője úgy vélekedett, hogy kis szerencsével szorosabb, jobb eredményt is elérhettek volna, ha a kapufa szétforgácsolása helyett pontosabban céloznak. A hibákat ki kell javítani, és az igazán létfontosságú meccseken hozni kell a pontokat. Az október 30-i hétvégén nem lesz forduló, legközelebb november ötödikén a BVSC, november hetedikén, vasárnap pedig a Domino BHSE ellen játszik a Legrand, mindkét alkalommal hazai környezetben.

H. V.

 


 

Négy arany, öt ezüst
 

2004. október 29.


Október 16-án Kecskeméten rendezték az úszók korcsoportos régió versenyét. A Szentes Városi Úszó Klub versenyzői nagyszerűen szerepeltek a három megyét tömörítő megmérettetésen. A csapat éremszerzői: 1992-1993-as korosztályban, Magyar Alexandra (arany, ezüst), Bordás Ágnes (ezüst); 1994-1995-ös, Csák Anikó (2 arany), Hegedűs Bence (ezüst); 1996-97-es, Vecseri Dorina (arany, 2 ezüst, bronz).
Október 15-én tartotta a klub éves rendes közgyűlését, ahol Cserháti Gyulát (a MÉH Szentes Kft. ügyvezető igazgatója), Holman Istvánt (Szentes Hitelszövetkezet igazgatóhelyettese), Molnár Zoltánt (a Hungerit Rt. műszaki igazgatója) az elnökség tagjaivá választották.

 


 

Fürödtek egy jót
 

2004. október 29.


Amit Kozák László hiányolt az Eger elleni bajnoki után, azt az OSC ellen maximálisan megvalósította csapata. A Szentesi VK női vízilabda-gárdájának edzője akkor arról beszélt, hogy akár húsz gólt is szerezhettek volna a mérkőzésen.

Az OSC egy héttel később aztán megkapta a magáét, a 23-1-es szentesi siker után nem lehetett kellemes a hazafelé vezető út. Kozák László szerint az ilyen könnyű mérkőzések legfeljebb önbizalomszerzésre alkalmasak, mert igazából még gyakorolni sem tudtak egy jót. A 6-6 elleni, felállt védelemmel szembeni játékot sem tudták játszani, amire pedig a komolyabb csapatokkal szemben igazán szükség lenne. A női bajnokságban - a férfiakéhoz hasonlóan - ezen a hétvégén nem rendeznek fordulót, a jövő hét végén viszont a BVSC-vel mérkőznek a lányok a fővárosban.

H. V.

 


 

Ovisok
 

2004. október 29.


A Zsivaj-Szentes Apponyi téri Óvodai Munkáltatói Körzet Óvodásaiért Alapítvány köszönetet mond azoknak az adományozóknak, akik támogatták az alapítványt és adójuk 1 %-át az alapítvány javára felajánlották.

A 2003-as évre 269.469 forint gyűlt össze, amely összeget a hagyományokhoz méltón az óvodás korú gyermekek segítése, a szükséges eszközök, új játékok beszerzése és az óvodai környezet gazdagabbá, barátságosabbá, színesebbé tételének megvalósítására használunk fel. Adományaikat a jövőben is szívesen fogadjuk és megköszönjük.

Garai Ferencné körzeti vezető óvónő
Bálint Ildikó kuratórium elnöke

 


 

Vereség után
 

2004. október 29.


Bár kétszer is vezetett - 2-0 és 4-3 - mégis vereséget szenvedett a fővárosban a Legrand-Szentes-G.B.S.C. NB I-es futsalcsapata. A Cerberus vendégeként egyáltalán nem tűnt elérhetetlennek a pontszerzés, ám Szerencsi István szakosztályvezető beszámolója szerint megismétlődtek a Vasas elleni mérkőzés utolsó percei. A csapatvezető önkritikusan elismerte, hogy nem játszottak jól, az előző napi nagypályás bajnoki sokat kivett néhány labdarúgóból. A találkozó négy szentesi góljából kettőt Szarvas Zsolt, kettőt Kerepeczky Csaba szerzett. Október 25-én nem lépett parkettre a Legrand, legközelebb november elsején 19 órakor játszanak Jerneiék, mégpedig hazai környezetben az Abony Sirokkó csapata ellen.

H. V.

 


 

Szilver helyezések
 

2004. október 29.



isteleken szeptember 25-26-án rendezték a 3. Tisza ProArt Open versenyt, ahol a Szilver TSE versenyzői az alábbi eredményeket érték el: gyermek II. st.-lt., 2. Bugyi Bence-Kis Violetta; jun. I. st., 1. Szabados Péter-Barna Lilla; jun. I. lt., 6. Szabados Péter-Barna Lilla; jun. II. st., 2. Bődi Richárd-Kovács Bernadett, 4. Vida György-Salánki Zsófia; jun. II. lt., 5. Bődi Richárd-Kovács Bernadett; ifj. st., 3. Budai Attila-László Szilvia, 4. Szalkai Szabó Gábor- Kovács Erika, 5. Kósa András-Túri Bernadett; felnőtt st., 2. László Csaba-Szögi Szilvia.

Az október 2-án Békéscsabán megtartott Sziluett-kupán: jun. I. st., 3. Sándor József-Bacsa Dorina, 4. Győrfi Norbert-Csányi Nikolett; E. jun. II. st., 1. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella, C. ifj. st., 3. Bacsa Tamás-Deák Csilla; st. rising star, 6. Pap Balázs-Zabos Orsolya, C. felnőtt st., 1. Püspöki Dávid-Markó Ágnes.

Október 10-én Gyomaendrődön a klubközi versenyen: gyermek I. lt., 3. Paczuk Lénárd-Bottyán Denisza; jun. I. st., 2. Sándor József-Bacsa Dorina, 4. Győrfi Norbert-Csányi Nikoletta, 5. Forgó Ferenc-Sebők Alexandra; jun. I. lt., 3. Győrfi Norbert-Csányi Nikoletta; E ifj. st., 6. Bátki Bence-Beke Beáta; C ifj. st., 3. Bacsa Tamás-Deák Csilla; B ifj. lt., 2. Kósa István-Pap Szandra.

Október 16-án és 17-én az országban több helyen is versenyeztek. Így a VI. Fekete Sas-kupán (Hódmezővásárhely): jun. I. st., 2. Sándor József-Bacsa Dorina; D jun. II st., 2. Török László-Csapi Flóra, 4. D. Pap Dávid-Vecseri Lilla; C jun. II lt., 6. Török László-Csapi Flóra; E ifj. st., 5. Bátki Bence-Beke Beáta.
Pécsett a IX. Tornádó-kupán: C felnőtt st., 1. Püspödi Dávid-Markó Ágnes.

Kiskunhalason a junior II standard ranglistán: 2. Nagy Gergő-Borbás Julianna, 3. Bődi Richárd-Kovács Bernadett; felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

Egerben is gyorsak voltak
 

2004. október 29.


Az egri Bitskey Aladár uszodában a nemzetközi szenior úszóversenyen szeptember 25-26-án, a hazai versenyzők mellett jelentős számban vettek részt külföldről érkezett úszók is. A színvonalas versenyen a Szentesi Delfin Egészségmegőrző Club versenyzői az alábbi eredményeket érték el:

Berezvainé Virágos Éva: 100 hát, 100 gyors, 50 hát, 50 gyors 400 gyors 1., 200 vegyes 2.; Kovács Imréné: 50 mell, 100 mell, 100 gyors, 50 hát, 100 hát 1.; Pólyáné Téli Éva: 100 pille, 50 pille, 100 mell 1., 50 mell 2.; Melkuhn Dezső: 200 vegyes, 100 pille 1., 100 hát, 400 gyors, 100 mell 2.; Tar János: 50 pille, 50 hát 1., 50 gyors 3.; Gera Sándor: 50 gyors, 400 gyors 1.; Fekete Renáta: 100 pille 1., 50 gyors, 100 gyors 2.; Reiner László: 100 hát 1., 400 gyors 2., 100 gyors, 200 vegyes 3.; dr. Bakacsi Gyula: 100 hát, 50 hát, 50 mell, 100 mell 2.; Bocskay Zsófia: 100 gyors, 100 pille 2., 50 pille 3.; Takács Sándor: 100 gyors 2.; Cseuz László: 200 vegyes 2.; Debreczeni Beáta: 100 mell, 400 gyors 3., Bodnár Istvánné: 50 mell, 50 gyors 3.; Szabó Imre: 50 mell 3.; Zombori Ákos: 50 pille 3.

Váltók: 4x50 m női vegyes, II. kcs. 2. Szentes ( Fekete R., Téli É., Virágos É., Debreczeni B.). V. kcs. 3. Szentes (Kovácsné, Ferkéné, Bocskay Zs., Bodnárné); 4x50 férfi vegyes, III. kcs. 3. Szentes (Reiner L., Gera S., Takács S., Tar J.); IV. kcs. 3. Szentes (Dr. Bakacsi, Cseuz L., Melkuhn D., Dr. Kanyó Á.).
4x50 m MIX gyorsváltó I. kcs. 2. Szentes (Fekete R., Debreczeni B., Tar J., Takács S.). III. kcs. 2. Szentes (Téli É., Virágos É., Gera S., Reiner L.); IV. kcs. 3. Szentes (Bocskay Zs., Melkuhn D., Cseuz L., Ferkéné).

Pólyáné Téli Éva

 


 

Kupabúcsú után lehet javítani
 

2004. október 29.


Megszakadt a remek bajnoki sorozata a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapatának Kazincbarcikán. Barna Csabáék 4-1-es vereséget szenvedtek vendégként, a szépítő találatot Kerepeczki szerezte az első játékrészben. Javítani már most vasárnap lehet, de nem lesz könnyű, hiszen a Mátészalka érkezik városunkba. A mérkőzés 14 órakor kezdődik a Kurca-parti pályán.


Bővebben


 

Bolero-tánc
 

2004. október 29.


A Bolero TE táncosai a VI. Fekete Sas-kupán Hódmezővásárhelyen jun. I. lt.: Szabadai Csaba-Gál Nóra 3., ifj. st.: Dóczi Zoltán-Burkus Fruzsina 2. helyezést ért el. A kiskunhalasi táncversenyen 9-11 évesek latin kategóriában: Debreczeni Zsolt-Balázs Dorina 5.; 12-13 éveseknél: Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra 2., Mónus Tamás-Kecskeméti Alexandra 4., Balogh Bence-Darabos Diána 6. helyen végzett. Tánctanár: Bajominé Varga Erzsébet.

 


 

Centivágás
 

2004. október 29.


A déli harangszót követően, a nyitó kürtjel után Bocskay István köszöntötte a Kossuth téren megjelent érdeklődőket. Azon ünnepi alkalomból, hogy az általános hadkötelezettség, ami 136 éven át tartott, néhány nap múlva befejeződik. Azt követően november 3-a után egy új rendszerben egy profi, erős új magyar hadsereg, új szisztéma szerint tevékenykedik majd. Szentest az a megtiszteltetés érte, hogy néhány magyar város mellett itt is ünnepségsorozatot rendezhetünk. Jelképes centivágással búcsúzunk el a régi időszaktól, és néhány nap múlva, november 3-án leszerel az utolsó általános hadkötelezettség keretében bevonult állomány sorkatona is.

Az ünnepséget mindennap reprezentálja olyan díszvendég, aki jelenlétével és személyével, emeli az eseménysorozat fényét. A képen: Szűcs Lajos alpolgármester, a honvédség részéről Tóth Kámán alezredes vágja le 9-es centit. A programban közreműködtek a Klauzál Gábor Általános Iskola 6. a és 7. c osztályos tanulói.

 


 

Felhasználható földhő
 

2004. október 29.


Az elmúlt héten a Magyar Geotermális Egyesület a 2. szakmai fórumát tartotta városunkban a Gabonakutató Kht. Zöldségnemesítő Állomásán.

A tanácskozás résztvevői öt előadást hallgattak meg az alábbi témákban. dr. Csikai Miklós: Adottságok és lehetőségek a kertészet területén, Nagygál János: A termálvíz gazdasági célú hasznosítása és jogszabályi kötelezettségei, Benkó Gabriella: A termálvíz hasznosítást érintő vízvédelmi jogszabályok, dr. Járai Antal: A bányatörvény és a geotermikus energia, Hlatki Miklós: Vízvisszasajtolás homokkőbe.

A színvonalas előadások után lehetőség nyílt hozzászólásokra, vélemények ismertetésére, a kérdésekre és válaszokra. Az elhangzottak hűen tükrözték a földhőhasznosítás magyarországi helyzetét. A vállalt célkitűzést mely szerint 2010-re megháromszorozódik ennek az alternatív energiának a hasznosítása. Ezen ambiciózus terv szerint a földhőhasznosítás olyan jelentős fejlődés előtt áll, melyre az elmúlt 50 éves története során még nem volt példa. Ugyanakkor a jelenleg már geotermikus energiát hasznosítók meredeken növekvő pénzügyi terhekkel és bizonytalan jövőbeli kilátásokkal küszködnek. A résztvevőket nem lepte meg az amikor a közelmúlt jogszabályi változásait többen felháborítónak és botrányosnak ítélték.

E jogszabályi háttér módosítását és egységesítését szorgalmazza az a felterjesztés, melyet a Csongrád Megyei Közgyűlés küldött a miniszterelnökhöz a probléma gyors kezelése érdekében.

Móra József

 


 

Családi események
 

2004. október 29.


Született: Kovács Istvánnak és Sárik Zsuzsannának (Zrínyi u. 22.) István, Székely Szabolcsnak és Somodi Gyöngyinek (Mágocsi út 9/A) Tibor Bendegúz, Kovács Istvánnak és Szabó Erikának (Szegvár, Kinizsi u. 45.) Kamilla, Tari Arnold Sándornak és Tyukász Gabriellának (Csongrád, Karinthy F. u. 2.) Gergely, Puskás Sándornak és Németh Erzsébet Krisztinának (Szegvár, Kontra u. 80/A) Zsófia nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szabó József (Mecs-Balogh u. 1.) és Vincze Nóra (Bocskai u. 43.).

Elhunyt: Garai-Szabó Imre (Bercsényi u. 87/A), Sutka Pál (Alkotmány u. 19/A), Fodor Imre (Deák F. u. 45.), Vida Bálintné Aradi Erzsébet (Sáfrán M. u.73.), Nagy Imréné Török Jusztina (Farkas A. u. 16.), Vajda József (Csongrád, Pázmány P. u. 1.), Szalva Ferenc (Szegvár, Régiposta u. 14.), Szecskó Lászlóné Ágoston Rozália (Szegvár, Mindszenti u. 65.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz