<<< Vissza

Négyéves kislány a legjobb felvezető

2004. október 22.

 
Tájjellegű kutyakiállítást rendezett a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szentesi Szervezete szeptemberben.
A versenyre összesen 102 kutyát neveztek. A nevével ellentétben itt a "tájjellegű" nemcsak egy szűk környéket jelentett, hiszen érkeztek kiállítók Szegedről, Kecskemétről, sőt még Dunaújvárosból is.

A bírálatok délelőtt fél 11-kor kezdődtek. Igazából nem voltak túl nagy létszámok egy-egy fajtából, de azért változatos mezőny gyűlt össze. Mindenkinek megakadt a szeme egy gyönyörű basset hound kan kutyán, amely Kecskemétről érkezett a kiállításra. A hatalmas termetű eb megnyerte a fajtacsoport győztes címet is.

Ugyancsak sikerrel szerepelt a rövidszőrű törpe tacskó is. Kisgazdája (egy négyéves kislány) felvezette a "fiatal felvezetők" versenyében, amit elsöprő fölénnyel meg is nyertek. A kutya később begyűjtötte a negyedik fajtacsoport győztes címét is. A kiállításon kiosztották a legszebb magyar fajtának járó díjat, amelyben egy fekete puli diadalmaskodott, Szegedről.

A tenyészpárok versenyére ugyan csak egy párt neveztek, de azok megérdemelten kapták meg a győztes címet. Egy gyönyörű szentesi tenyésztésű törpe schnauzer pár lett a kiállítás legszebb párja.

A versenyen sajnálatos módon hiányozott néhány klasszikus fajta. Nem neveztek például szánhúzó, és nem voltak vizslák sem. Ugyancsak hiányzott az egyik - egyébként sokak által kedvelt fajta - a collie (skót juhászkutya - vagyis Lassie). Egy a fajtára megtévesztően hasonló kutyát a sheltie-t viszont felvezettek. Mint Sípos Imre - a kutya gazdája és tenyésztője elmondta, sokszor összekeverik a két fajtát, bár méretbeli különbségek vannak közöttük. A sheltie ugyanis a collie "mini hasonmása". A szentesi Sípos Imre elmondta, gyakran járnak kiállításokra, és korábban collie-kat is tenyésztettek. Mostanra áttértek a kisebb változatra, mert kicsit talán egyszerűbb a tartásuk.

A bírálatok után kezdődött a Best in Show-program, amelyben a legszebb kutyákat választották ki. Ezután kiválasztották a legszebb magyar fajtát, a fiatal győzteseket és a tenyészpár győztesét. A verseny legrangosabb díját, vagyis a Best in Show címet helyi tenyésztő Szegi László ezüstszínű törpe schnauzere nyerte. A díjat Farkas Sándor országgyűlési képviselő, és Gál Albert a szentesi szervezet elnöke adta át.

Az elnök elmondta, a nagyobb tervek a jövő évre vonatkoznak, ugyanis ekkor lesz 30 éves a MEOE Szentesi Szervezete. Így a tervek között egy nemzeti kiállítás megrendezése szerepel.

K. A.


<<< Vissza