<<< Vissza

A kultúráról, más hangvételben

2004. október 22.

 
A Fidesz Szentesen is szeretné összefogni a kultúráért tenni akaró embereket. Ezért október 18-án, pénteken egy olyan embert hívtak meg vendégnek, aki maga is a kultúra területén tevékenykedik, és a HírTV munkatársa. Rákay Philipről van szó, aki a Galéria kávéházban "A jövőnk kulcsa a kultúra" címmel tartott előadást 70 érdeklődőnek.

Elmondása szerint legutóbb akkor járt városunkban egy nagygyűlésen, amikor Orbán Viktor beszélt a parlamenti választásokról. Úgy véli, hogy a jövőben a kultúrpolitikára és a médiapolitikára kellene még nagyobb hangsúlyt fektetni. Egy évvel ezelőtt a hatályban lévő átvilágítási törvény szerint a közszolgálati és kereskedelmi médiumokban minden egyes közszereplőt - aki közvéleményt befolyásoló ténykedést folytat - át kellett világítani. Ez körülbelül négy-ötszáz embert jelentett. Ha valaki fennakadt a rostán, akkor felszólították, hogy mondjon le. Politikusok esetében ez meg is történt. Negyvenketten akadtak fenn az átvilágításon, és ők - néhány kivétellel - ma is műsort szerkesztenek vagy vezetnek.

Philip szerint amíg nem lesz rendszerváltás a médiában, addig a kereskedelmi televíziók és a bulvárlapok azt a "szennyet" fogják ránk zúdítani, amely komoly károkat okoz a felnövekvő nemzedékben. A médiában egy tudatosan felépített stratégián alapuló agymosás zajlik. Normális szabályozás és kultúrpolitika nélkül még jó ideig tűrnünk kell ezeket a műsorokat. A médiatörvény nem igazán szabályozza a magyar televízió-műsorokkal kapcsolatos erkölcsi normákat. A reklámokról és a nézettségi indexekről is szó esett. Az utóbbiakat némi fenntartással kell fogadnunk, mert sokszor nem valós adatokat közölnek.

2002 áprilisában Budapesten a Kossuth-téren zajlott nagygyűlésen született meg a HírTV ötlete, vagyis egy olyan televízió létrehozása, amely elsősorban politikával, közélettel, kultúrával foglalkozik, és amely más hangvételt képvisel, mint a mai magyar televíziók nagy része. Induláskor úgy vélték, hogy olyan kulturális műsorokra és egyéb magazinműsorokra van szükség, amelyek manapság kiveszőben vannak a magyar médiából.

Szobrászok, festők, költők, írók, építészek, zenészek tartoznak ide, akiknek művei mindenkihez szólnak, és akik nem tesznek különbséget az emberek között aszerint, hogy szavazáskor hová húzzák az X-et.

Borbás Máriával közösen írt Ketten című könyvükről is hallhattunk tájékoztatót, melyben interjúk olvashatók tehetséges és híres emberekkel. Az előadás után Philip a közönség kérdéseire válaszolt, melyek főként a HírTv jövőjére, munkatársaira, adásaira irányultak.

M. A.


<<< Vissza