<<< Vissza

Angol vendégek a Deákban

2004. október 22.

 
Két napig angol vendégei voltak a Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolájának: liverpool-i partneriskolájuk, a ST. Joan OF ARC Primary School igazgatója, Steve Sanderson és az ottani 3-4 éves gyerekek osztálytanítónője, Maura Foster látogattak Szentesre.

A két iskola közötti kapcsolat kialakulását egy pályázat segítette elő a Comenius 1-program keretében. A feltétel minimum három együttműködő iskola volt, ebből két intézménynek az Európai Unió valamely tagállamában kellett lennie. A Deák iskola szeretett volna külföldi kapcsolatot kialakítani, ezért az interneten szóróanyagot tettek közzé. Az angol intézmény is szeretett volna bekapcsolódni a programba. Ők partneri kapcsolatban álltak egy belgiumi iskolával, így - a Deákkal együtt - megfeleltek a Comenius 1-program feltételeinek.

A kapcsolat létrejötte óta évente látogatnak városunkba az angol intézmény pedagógusai, és baráti viszony alakult ki a két iskola tanárai között. Három évvel ezelőtt Szigligeten táboroztak angolok, belgák és magyarok 10-10 gyermekkel. Két éve nyáron a Deákból utaztak gyerekek Liverpoolba, ahol iskolabusszal sok-sok helyre eljutottak. Idén július nemzetközi tábort szerveztek Visegrádra, ahol angolok, kínaiak és magyarok tölthettek el néhány programokban bővelkedő, kellemes napot. A kínaiak tavaly kapcsolódtak be a programba, baráti alapon.

Az angol vendégek a Felsőpárti Óvodai M. Körzetben is látogatást tettek. Terveik között szerepel, hogy felveszik a kapcsolatot az óvodával is, mert a jövőben szeretnének velük együtt dolgozni. Az igazgató elmondta, hogy azon a környéken, ahol az ő iskolájuk van, a családok nem túl gyakran utaznak más országokba. Az iskolák közötti kapcsolat sokat segít az ottani gyerekeknek abban, hogy felismerjék: vannak más nemzetiségek is a világon, akik más nyelven beszélnek. Ezen kívül korukbeli magyar gyerekekkel találkozhatnak, akiktől megtudhatják, hogyan élnek nálunk az emberek, a magyar diákok pedig láthatják, hogyan telnek az angol gyermekek mindennapjai.

Steve egyébként sokszor volt már Magyarországon. Hazánkat nagyon szépnek, az embereket pedig kedvesnek találja. Szereti a hazai ételeket is. Úgy véli, a magyarok humorérzéke hasonló az angolokéhoz. Akárhányszor jönnek, mindig valami újat és érdekeset látnak, és sokszor a látottak alapján kezdeményeznek otthon valami hasonlót. Szentes nagyobb, mint képzelték, szép városnak találják. Steve arra a kérdésre, hogy érzi itt magát, röviden ennyit felelt: "Mit gondolsz, miért jövök ilyen gyakran?"

Majzik Andrea


<<< Vissza