<<< Vissza

Röpülj, páva ajándékba

2004. október 22.

 
Kilencedik alkalommal került sor az országos citerás találkozóra a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, de első ízben a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a művelődési központ közös szervezésében.

Mélykutiné Németh Kornéliát, a Pengető citerazenekar vezetőjét az év elején a szövetség vezetőségi tagjának választották, így szervezésében a citerások és népdalkörök műsora előtt népzenei továbbképzéssel bővült a program. Énektanárok, zenekar- és népdalkörvezetők, és bárki, aki népzenével foglalkozik, vagy szereti azt, tovább képezheti magát, illetve sokat tanulhat ezen az előadáson, melyet rendszeressé kívánnak tenni. Első alkalommal a Dunántúl népzenéjével ismerkedtek a Szentes környéki települések zenekarvezetői és helybeli iskolák tanárnői. Juhász Erika népdalénekesnek, a népművészet ifjú mesterének élvezetes előadásában betekintést nyerhettek a dunántúli megyék népzenei kultúrájába. Bár Kornélia szerint az a két óra, melyet ezzel töltöttek, nem elegendő arra, hogy teljes áttekintést nyújtson, ám egy kis ízelítőt azért kaphattak, nagyon sok hanganyaggal illusztrálva: mely tájakon jellemző például a duda, a cimbalom, vagy a vonós hangszerek és külön is kiemelt egy, a történetet zenében kifejező népmesét. A következő években szeretnének még többet megtudni a népdalról, több előadóval. Ezt úgy képzeli el a szentesi zenekarvezető, hogy akár egy egész délelőtt együtt zenélnének, énekelnének a résztvevők.

Ez már szokásos az estébe nyúló citerás találkozókon. A Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből érkezett tizenkét együttes műsorát most még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte: a Móricz nagytermében sokaknak már nem is jutott szék, de nem tágítottak a műsor végéig. Idős és fiatal együtt nótázott a teremben a Pengető és a zeneiskola gyermek citerazenekarának közös muzsikájára. Ezután Kovács Ivánné népi bútorfestő ajándékát kapták a zenekarvezetők, az Arany Páva-díjas Pengetőnek pedig egy kis citerát készített, rajta az ismert népdal soraival: Röpülj páva, egyre magasabbra.

Jövőre lesz tíz éves a Pengető, 1995-ben adta át Jós Józsefné Terike a zenekar vezetését Kornéliának. Ennek megünneplésére hatalmas bulit csapnak majd, sok vendéggel, árulta el a zenekar vezetője, aki abban is bízik, az országos citerás találkozó előbb-utóbb még a Móriczot is kinövi.


<<< Vissza