<<< Vissza

Utánfutó-program, családi vetélkedők
Kommunikációs stratégia a katolikus iskolában

2004. október 22.

 
Az új tanévet már felújított termekben és újdonságok bevezetésével kezdte a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola.

Ahogyan egy évvel ezelőtt, idén is két elsős osztályt tudtak indítani, most negyven elsősük van, tájékoztatott az intézmény igazgatója. Nemes Éva elmondta azt is: ez valamivel kevesebb, mint tavaly, őt azonban sokkal inkább az érdekli, hogy azt a fajta minőségi nevelést, amit az iskolában szeretnének megvalósítani, hányan igénylik a városban. Többet szeretnének adni, mint ami egy iskolától alapvetően elvárható, mondja az igazgatónő. Ezért kiemelt feladat a kommunikációs stratégia is az intézményben, vagyis a szülőkkel való fokozottabb kapcsolattartás. Nemes Éva úgy látja, sokan félreértik a keresztény szellemiséget, ezért is indítják az Utánfutó elnevezésű programot. Ennek keretében a szülők megismerhetik, mi a kereszténység valójában, s mit adott a világnak.

- Az iskolában nem csak hitre nevelünk, hanem ismereteket, műveltséget adunk - magyarázta az igazgatónő. Ezért az itt tanító pedagógusoktól is az első követelmény a magas szintű szakmai tudás. Ettől a tanévtől fejlesztőpedagógusuk is van. Egy pályakezdőt is felvettek, aki náluk töltötte gyakorlatát, s megnézte a vezetőség tanítás közben, azután döntöttek a felvételéről. Meg kellett válniuk tanároktól, de nem szakmai hiányosságok, hanem leépítés miatt. S hogy a gyerekektől elvárt követelmények magasabbak-e, Nemes Éva azt válaszolja, minél többen vannak az intézményben, annál jobban kell szabályozni a rendet, ez most hatvan dolgozót és négyszázötven diákot érint. A tanulmányokat tekintve pedig megemlíti, hogy az OKÉV országos felmérésen több tantárgyban is átlag fölötti szintet értek el a tanulóik, emellett országos tanulmányi versenyeket is nyernek a gyerekek.

A keresztény iskola lényegének megfelelően azonban nem a teljesítményközpontúságon van a hangsúly, inkább az értékekre akarják felhívni a figyelmet. Újdonságként jelentkezik az iskolában a családi vetélkedő, havonta egyszer minden osztályban, mellyel a - Nemes Éva meglátása szerint sokszor nagyon fáradt - fiatal családokat igyekeznek segíteni: a gyerekkel együtt kacagni, szórakozni. A mindennapi testnevelés nagy hangsúlyt kap az iskolában, télen korcsolyapályát is kialakítottak az udvaron. Az eddigi sportolási lehetőségek mellé mostantól belépett a lánytorna és a tenisz. Szakkörökben is széles a választék, s itt is van újdonság, mégpedig a sakk, melyben egy diákjuk már ezüstérmet is nyert egy versenyen. Az angol nyelv oktatása is kezd felzárkózni a franciához, melyről ez idáig inkább ismert volt a Szent Erzsébet, s melyet francia anyanyelvi lektor is tanít.

Nyáron hat tantermet újítottak fel, az ablakkeretek kék színt kaptak. A fenntartójuktól, a szegedi püspökségtől kapott és pályázatokon nyert pénzt emellett még eszközbeszerzésre, illetve rendezvények, sportversenyek szervezésére fordítják.

Történelmi versenyt szerveznek az Árpád-házi királyokról, de jövőre tervezik a József Attila istenkereső költészetét megismertető versenyt is, a költő születésének századik évfordulója alkalmából, Gyurkovics Tibor költő zsűrizésével. A tanárok számára legutóbb a Szentesen járt Csiha Kálmán református püspök tartott előadást az igazgatónő meghívására.

Darók József


<<< Vissza