<<< Vissza

Lelki bántalmazás
Lélekutak

2004. október 22.

 
Rovatunk állandó vendége Kiss Gabriella, klinikai szakpszichológus, a CSSK pedagógiai szakszolgálatának vezetője.

A fizikai, testi bántalmazásnak többnyire jól látható nyomai vannak. A lelkileg meggyötört gyermek testén nem találhatunk kék foltokat, karmolást, csípést és egyén nyomokat, így azt gondolhatnánk, hogy minden rendben van.

- Azt az esetet, amikor a gyermek testi-lelki károsodását azok a szülők, nevelők okozzák, akik egyébként a gyermek szocializációjáért felelősek, és akiknek az testi-lelki értelemben kiszolgáltatott, a pszichológia "abuzusnak" nevezi. Egyik fordításban ez megrontást jelent.

- A gyermekbántalmazás azonban nemcsak a fizikai értelemben vett bántást, hanem a gyermek durva lelki terrorizálása, emocionális gyötrése is. Ide tartozik a hideg, szeretetlen, elutasító nevelői magatartás, és azok az esetek is, amikor a szülő "elfelejt" gondoskodni gyermekéről (nem törődik a ruházatával, rendszeresen magára hagyja a bezárt lakásban, nem megy haza enni adni neki). Ezeknek a gyerekeknek a sebei belül vannak, legtöbbször szavak útján keletkeznek, láthatatlanul pusztítják lelküket. Higgyék el nekem, ezek a sebek ugyanolyan fájdalmasak, mint a test sebei és nem gyógyulnak könnyebben.

- A szavaknak nagy hatalmuk van. Belegondolok, mit érzünk és élünk meg felnőttként, ha egy számunkra fontos személy olyasmit mond, amit jogtalannak, igazságtalannak, bántónak találunk.

- Főleg, ha ezt rendszeresen, netán naponta teszi. Egy fejlődésben lévő gyermek, akinek személyisége, énképe, önértékelése alakulóban van, különösen érzékenyen reagál az elhangzott szavakra. Ha a szülőktől, nevelőktől érkeznek a meghatározó mondatok, akkor ezek alapján fogja meghatározni önmagát: "ki is vagyok én ebben a világban, jól vagy rosszul kell-e éreznem magam itt".

- Mik ezek a rossz értelemben vett meghatározó mondatok?

- A bántalmazó felnőtt a gyermeket rendszeresen megalázza, leszólja, értéktelennek, butának nevezi. Kinyilvánítja, hogy kár volt megszületnie, és azzal fenyegeti, hogy intézetbe adja. A trágár kifejezéseket használó, a gyermek számára fontos tárgyakat szándékosan megrongáló, összetörő szülőket is ide soroljuk, és azokat az eseteket is, amikor a gyermek jelenlétében bántalmazzák az édesanyját. A legfontosabb személy ugyanis a gyermek életében az anya, aki szeretetet és biztonságot nyújt, akitől függ, akinek létezése az ő létezését is jelenti. Az anya bántalmazása számára ugyanazt jelenti, mintha őt bántanák.

- Hogyan viselkednek ezek a kicsik?

- Passzívvá, visszahúzódóvá, örömtelenné válnak. Alacsony a gyerek önértékelése. A folyamatos bizonytalanság, reménytelenség érzéséből eredően megjelenik a depresszió. Mivel az ún. alapvető kapcsolati minta - szülőkkel, nevelővel - sérült, patológiás, az emberi kapcsolatok létesítésében is zavarok keletkeznek.

- Mit tehetünk, ha tudomásunk van lelki bántalmazásáról?

Bizonyítani nehéz. Nem minden bántás bántalmazás. Ha alkalmanként a szülő türelmetlensége miatt kiabál, eljár a keze az bántás. Bántalmazás, ha rendszeresen ugyanazokat a bántásokat szenvedi el a gyermek, s ezt a szülő, nevelő jogosnak érzi. A kicsi rossz magatartásával indokolja. Szerencsére (?) a gyerekek előbb-utóbb megjelennek a pszichológiai rendeléseken, mert magatartásukban, viselkedésükben probléma lép fel. Bizonyos esetekben segítő családtag, pedagógus jelzi a problémát, kimenekítve a gyereket a családi terrorból. Ennek hiányában a területileg illetékes gyermekjóléti szolgálat, a rendőrség lehet a segítség. A legfontosabb a gyermek biztonságának megteremtése.

Nagy Andrea


<<< Vissza