<<< Vissza

Akik tájékozódnak és tájékoztatnak

2004. október 22.

 

Október 15-én, pénteken az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Városi Szervezete tartott gyűlést az ifjúsági házban. Berezvai Imréné, a szentesi szervezet alelnöke köszöntötte a jelenlévőket: a megyei képviseletben Varga József alelnököt, Nagy Sándort, a városi szervezet leköszönő elnökét, és a megjelent négy aktív tagot.

Az elmúlt négy év beszámolója volt az első napirendi pont, amelyre a vezetőt, Nagy Sándort kérték fel. Ő 2000-ben lett az OFE szentesi szervezetének elnöke, de időközben csongrádi lakos lett, ezért nem kívánt indulni az elnökválasztáson. Berezvai Imrénét ajánlotta a szervezet jövőbeli elnökének.

A városi szervezet taglétszáma 16 fő. Nagy Sándor fontos feladatnak tartja, hogy az OFE szentesi szervezete létszámában úgy gyarapodjon, hogy fiatalodjon is. Jelenleg nyugdíjas korosztály alkotja az egyesület túlnyomó többségét. Négyéves működésük során erre fektettek a legnagyobb hangsúlyt. Az ifjúság fogyasztóvédelmi nevelésének megindításában kezdeményezők voltak. A város alapfokú intézményeiben rendhagyó osztályfőnöki órák keretében és gyermekfórumokon igyekeztek elhinteni a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismeretek alapjait elméleti és gyakorlati szinten. Az iskolákban több fontos dologra is fény derült. Egyes kereskedelmi egységekben például vonakodás nélkül kiszolgálják a 18 éven aluliakat dohányipari termékekkel, szeszesitallal, egészen kiskorú gyermekeket pedig veszélyesnek minősíthető árucikkekkel: hipóval, gyufával, háztartási sósavval. A gyerekek a fogyasztóvédelmi nevelés során megtanulnak egy kicsit jobban, tudatosabban vásárolni. Fontos, hogy figyeljenek a termékek szavatosságára, az árcédulák és a nyugták egyezőségére.

Lakossági fórumokat is tartottak. Elsősorban a panaszok, a mindennapi gondok feltérképezése volt a cél. Kiderült, hogy a legtöbb probléma a közüzemi számlázások és a szolgáltatások területén van. Sérelmezik, hogy nem a tényleges, hanem becsült fogyasztást fizettetnek a szolgáltató cégek. A becsült és a tényleges érték olykor óriási aránytalanságot mutat, vagyis a részszámlák túlságosan alacsonyak, a végelszámolás pedig ehhez képest nagyon magas. Felmerült, hogy elegendő-e az a szolgáltatás, amit a kéményseprő nyújt azzal, hogy évente egy tételben beszedi a szolgáltatási díjat, munkavégzés nélkül.

Érdemi választ egyik szolgáltató cég sem adott.

A leköszönő elnök négyéves beszámolója után Varga József arról beszélt, hogy mit lehet egy fogyasztóvédelmi szervezetnek tenni, és hol van a helye, mi a szerepe egy városban. A szolgáltatókról is szó esett. Elmondása szerint az nem jelentene gondot, hogy a szolgáltatók jelenleg külföldi tulajdonban állnak, csak az, hogy az ő szolgáltatási rendszerüket negyven éve más szociális körülmények között élő embereknek találták ki.

A következő napirendi pont az új vezetőség választása volt. Nagy Sándor Berezvai Imrénét jelölte utódjának, alelnöknek pedig Rácz Zoltánnét. A jelölteket a tagok elfogadták.

A fogyasztóvédelemmel kapcsolatban felvilágosítást kérhetnek, és panaszt tehetnek az alábbi címen és telefonszámon: Szentes, Petőfi S. u. 11., telefon: 312-727, hétfőn 8-tól 12 óráig.

M. A.


<<< Vissza