<<< Vissza

Egyiptomi általánosságok utazóknak
Becsapnak, ha nem ismerjük az arab számokat

2004. október 22.

 
Képünkön: Csendőrjárőr "szolgálati járművel".

Egyiptom különleges élményt nyújt minden utazónak, hatalmas és izgalmas ország. Az arab Kelet modern és egyben legrégibb hagyományokra visszatekintő országa. Iszlám arab ország, ahol az öt évezredes ókori műemlékek mellett a kopt keresztények Egyiptoma is sok különlegességet kínál, nem szólva a déli területek fekete-afrikai hatásáról.

Az alábbiakban néhány közismert vagy éppen csak számomra különleges helyről szeretnék felvillantani pár érdekességet.
Egy-két adat: Egyiptom területe 1.000.000 km2, amelyből mindössze 2,5 % művelhető, a többi része sivatag vagy félsivatag. A Nílus menti maximum 20 km szélességű kultúrterületen él kb. 50 millió ember, magában a fővárosban 20 millióan laknak. A Nílusnak Egyiptomban egyetlen mellékfolyója sincs, a párolgás ellenére mégis hatalmas folyamként ömlik a Földközi-tengerbe.

Az országnak igazi sivatagi éghajlata van, ami két évszakot jelent, egy esőset (tél) és egy szárazat (nyár). Ez utóbbi nagyon száraz és nagyon meleg tud lenni. Mi ugyan csak a kb. 45 °C-ot tapasztaltuk meg a Királyok Völgyében, de abszolút rekordként Asszuánban mért 51 °C-ot tartanak nyilván. A kissé magas hőmérséklet igen alacsony páratartalommal jár, így a szervezet rengeteg vizet veszít, vagyis nagyon ajánlott a napi 5-6 liter víz vedelése.

Egyiptomi vízum

Ha repülővel érkezünk Egyiptomba, a határon is gond nélkül megcsináltathatjuk a vízumot. 2 db bélyeget kell venni egy ablaknál (15 USD), beragasztják az útlevélbe és ráütik a pecsétet, ez a vízum és 2 perc alatt készen van. A fent leírtak éjszaka 2-3 között történtek az idén júliusban. (A budapesti követség úgy tudom 10.000 Ft-ért ad vízumot.). Nem mondom volt némi kockázat a belépés módjában, de aki járt már az arab világban az nem csodálkozik az ügyintézés lazaságán.

Pia info

A reptéri vámmentes boltban az érkezéstől számítva 24 órán belül van lehetőségünk valutáért alkoholt vásárolni az erre kialakított valutás üzletekben, ezt az útlevélbe is bepecsételik. (Ezek kicsit hasonlítanak a régi jó "dollárboltokra", amelyekre még emlékezhetünk a régi időkből.) Az itt vett szeszek segíthetnek a helyi bacik leküzdésében, napi egy felessel kompenzálható a WC-n ülés, megelőzhető az "utazók hasmenése". Másrészt viszont az iszlám országokban sajátos üzletág a turistákkal szeszt vetetni és némi készpénzzel honorálni a közreműködésüket.

Bejutás Kairóba

Hajnalban a városi busszal lehet bejutni a 30 km-re lévő városközpontba, ez nagyon olcsó (25 piaszter) és óránként indul a reptéri obeliszkkel szembeni buszmegállóból. A taxisok mind azt szokták mondani, hogy nincs is busz, de azok üzleti okokból mindig hazudnak, mivel ők 40-50 fontért vállalják az utat. A busz a Tahrir térig visz be, ami pont jó, mert a környéken egy rakás szálló van, ami megfelelő a hátizsákos utazók számára. A hajnali busz utasai egyszerű munkásemberek voltak, de valahogy eszünkbe sem jutott félni tőlük. A busz tempójától, a törött ülésektől, a tülekedéstől nem voltunk ugyan elragadtatva, de épségben szálltunk le a végállomáson.
Az első benyomások

Az első élmények között szerepelt a péntek, ami tudvalevőleg az iszlám vallás "vasárnapja". Európai módon a járdán akartunk menni, de ott az imaszőnyegek voltak leterítve, így kénytelenek voltunk besorolni a három-négysávos autóút legszélső sávjába. Itt rendszeresen ránk dudáltak, de nem a közlekedési szabálytalankodásunk miatt, hanem a taxisok százai jelezték, hogy éppen ráérnének elvinni bennünket valahova. Az úton való átkelés a bátrak sportja még a zöld lámpánál is, mivel a közlekedés szabályai csak tájékoztatási célból léteznek. Nagy élmény az autóút közepén állva kiutat keresni a száguldó autók közül.

A metró tiszta és biztonságos közlekedési lehetőséget kínál, bár az iszlám hagyományoknak megfelelően csak külön kocsiban utazhatnak a férfiak és a nők. Ez együtt utazó európaiak esetében több odafigyelést, úticél egyeztetést kíván.

Mentalitás

A népek szegények, de nem akarnak lopni, a pénzedet szemtől-szembe szerzik meg. Az viszont jó üzlet, hogy becsapjanak, tehát mindenki erre utazik és ha nem alkudozunk látják, hogy csak hülye idegenek vagyunk. Vigyázni kell az árakra, előre tisztázni kell, az a legjobb, ha megtanuljuk az arab számokat, mert automatikusan azt használják és arra játszanak, hogy mi azt nem értjük, ő pedig az általunk mondott összeget írta le, de valójában többet fog kérni. A számok ismerete a vonatjegy vásárlásnál vagy a busz megtalálásánál is hasznos lehet. (Aki azt hiszi, hogy ismeri az igazi "arab" számokat, annak javaslom, hogy nézze meg őket egy kicsit alaposabban.) (folytatjuk)

Berkecz Pál


<<< Vissza