<<< Vissza

Többsíkú tükör
Huszonhatan Temesvárról

2004. október 15.

 
Huszonhat temesvári képzőművész küldte el alkotását Szentesre. A főtéri galériában nyílt kiállítást Szekernyés János műkritikus, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint mondta, nehéz, de hálás, megtisztelő feladatot vállalkozott. Megkönnyíti a dolgot, hogy Temesvár, a közel 400 ezer lakosú város valahol Szentessel határos. Újszentessel. Elárulta, ott már Temesvár elővárosaként említik a települést, hiszen mint hírlik, hamarosan külvárosa a nagyvárosnak. Erre tendál az idő.

Temesvárnak, a Bánság közigazgatási, gazdasági és szellemi központjának, röpke félévszázad leforgása alatt sikerült Románia egyik legrangosabb képzőművészeti központjává fejlődnie. Jelenleg több mint százötven képzőművész él és alkot a városban. Elkötelezték magukat a mai modern és posztmodern irányzatoknak. Hadat üzentek az üres szocreál művészetnek. A hivatalos fenyegetések sem tudták meghátráltatni őket. Kitartásuk, elszántságuk eredményeként az 1989-es politikai változásokat követően sem kellett irányt változtatniuk művészetükben - jelentette ki a műkritikus.

- Rögtönzött helyzetkép, többsíkú tükör a kiállítókról. Válogatás. Ez jellemzi a bemutatott műveket. A tárlat többé-kevésbé érzékelteti a mai Temesvár képzőművészetének színvonalát, meghatározó gondolatait. A 26 kiállító művész legtöbbje két-két munkával szerepel a kiállításon. Stílusban, képzőművészeti irányban szélesek a határok. Az idősebb és a fiatalabb generáció képviselői egyaránt jelen vannak a tárlaton. Tudomásom szerint Szentesen először állítanak ki temesvári művészek. Ez a nyitányt jelenti, az első lépést. Remélem, lesz folytatása - mondta Szekernyés János.

A tárlat megtekinthető október 30-ig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig.

(lovas)


<<< Vissza