<<< Vissza

Bambusz a kertben
Zöldrovat

2004. október 8.

 
A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak, örökzöld növények, levelüket mind addig megtartják, amíg a szár él (5-6 év). A szár az idő múlásával folyamatosan szilárdul. A bambusz jelentheti a kertben a hajlékonyságot és az erőt. Az örökzöld lombozatot gyakran használják a fenyőkkel együtt ültetve. A különlegesen szép színű vagy mintázatú szárakat nevelő fajtákat nagy becsben tartják.

Felhasználásuk végtelenül sokféle lehet. A megfelelő fajta kiválasztásával ültethetők, mint egyedül álló szoliterek, alkalmazhatók talajtakarónak, rézsűmegkötőnek, nyírott vagy nyíratlan sövénynek, alkothatunk belőlük bambuszligeteket, alkalmasak sziklakertekbe is. Méretbeli változatosságuk miatt (gyepmérettől egészen 10-15 m-ig) ott a helyük a legkisebb kertektől, a legnagyobb parkokig.

A mérsékeltövi bambuszoknak fejlett föld alatti szárrendszere van, ezekből fejlődnek ki a gyökerek és az új hajtások. A frissen telepített bambuszok 6-10 év alatt érik el a fajtára jellemző méretet, egyes fajták a -35 Celsius fokot is elviselik. Tápanyagban gazdag, jó vízellátottságú területen érzik igazán jól magukat.

Ültetés előtt, mint a gyümölcsfák ültetésénél, készítsük elő az ültető gödröt, jó nagy tányért ásva a növény köré. Sőt, az egész területet alaposan megtrágyázhatjuk érett istállótrágyával vagy Terra-Vita humusztrágyával.
Az ültetés utáni évben a föld felett látványos növekedés nem tapasztalható, inkább a rizómák terjeszkednek. Ügyeljünk arra, hogy gyomirtás közben ne sértsük meg a sekélyen elhelyezkedő részeket. Tél előtt az első két évben a töveket 20 cm vastagon szalmával takarjuk le. A harmadik évtől már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.


<<< Vissza