<<< Vissza

Életüket adták a haza felszabadulásáért

2004. október 8.

 
Városunkat, Szentest 1944. október 8-án, hazánkat, Magyarországot 1945. április 4-én szabadította fel a szovjet hadsereg. Hazánkból kiűzve, saját fészkükben Berlinben, szövetségeseik segítségével zúzták szét a német fasisztákat. Kegyetlen szenvedések, véráldozatok árán, nagy szolgálatot tettek az egész emberiségnek.
Bár vannak politikusok, történészek, akik a történelmi valóságot lekicsinyítve, meghamisítva, a médiák szolgálatán keresztül tagadják ennek jelentőségét. Megszállásról beszélnek és próbálják elhitetni az emberekkel, hogy milyen kegyetlen elnyomó diktatórikus volt az a rendszer, amely a felszabadulás segítségével létrejött. Folyik az agymosás folyamatosan. Kétségtelen, hogy követtek el hibákat, voltak túlkapások, de a lényeg nem ez volt, hanem az, amit adott a népnek.

Igen! Felszámoltuk a tőkés rendszert, a földbirtokos rendszert. A parasztok földet kaptak, a gyárakban megszűnt a kizsákmányolás.

Az ország a háborús pusztítások után romokban hevert. Hazánkat újjáépítettük. Minden területen megindult az építkezés. Utakat, hidakat, új gyárakat, kórházakat és rengeteg lakást építettünk a 45 év alatt. Családok ezrei költöztek modern, új lakásokba. Kizsákmányolás mentes munkahelyeket teremtettünk, vidéken olyan termelőszövetkezeteket, állami gazdaságokat hoztunk létre, amelyek felvirágoztatták a falvakat. Tagjaik, dolgozóik jól éltek. Orvosi rendelőket, iskolákat, kultúrházakat, könyvtárakat építettek és működtettek.

A széles dolgozó néptömegek részére egészségügyi ellátást, üdülési lehetőséget, tanulási és kultúrálódási lehetőséget biztosítottunk, ami korábban nem volt.

Megnyíltak a közép- és felsőfokú oktatási intézmények a munkás és paraszt fiatalok előtt. Egy történelmi igazságtételt biztosítottunk számukra, ami korábban szintén nem volt. Az értelmiségiek döntő többsége közülük került ki. Kiváló orvosok, pedagógusok, mérnökök, színészek, tudósok, akadémikusok kerültek ki soraikból, akik a tudomány, a kultúra szellemi hordozói. Döntő többségük tisztességesen dolgozik a társadalom javára. Büszkék vagyunk rájuk.

A Munkáspárt kegyelettel emlékezik azokra a hősökre, akik a legdrágábbikat, életüket adták hazánk felszabadításáért, akiket szeretteik hiába vártak haza. Ők magyar földben alusszák örök álmukat. Nyugodjanak békében!

Munkáspárt szentesi területi elnöksége


<<< Vissza