<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. szeptember 24.

 
Legirozott karfiolleves

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg karfiol, 1 liter zöldségleves, vaj, liszt, szerecsendió, só, bors, 1 tojássárgája, 2 dl tejszín, fél csokor petrezselyem.

Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáit leszedjük a tövéről, a tövét pedig felszeleteljük. 10 dkg karfiolrózsát egész apróra szedünk szét, és félretesszük. A többit forrásban lévő zöldséglevesben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük és lehűtjük. Ezután összeturmixoljuk. Szükség szerint egy kis levest öntünk hozzá. A vajat felforrósítjuk és megpirítjuk benne a lisztet. Ráöntjük a levest és állandó kevergetés mellett addig forraljuk, míg besűrűsödik. Ezután beleöntjük a karfiolpürét és a félretett rózsákat. 4-5 percig főzzük. A megmosott petrezselymet apróra tépkedjük. A levest levesszük a tűzről, szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és a leveshez öntjük. Rövid időre visszatesszük a tűzre, de forralni már nem szabad. A levest megszórjuk a petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

Hal szőlőlevélben

Hozzávalók 4 személyre: 3 db konyhakész (friss vagy mélyhűtött) hal, só, 12-18 szőlőlevél, őrölt bors, 2 evőkanál finomra vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, menta) 4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítés: Az olajat, citromlevet, sót, borsot, zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket összekeverjük. A belülről besózott halakat ezzel leöntjük. Tálba tesszük és lefedve egy órát állni hagyjuk. A halak mindkét oldalát átlósan bevágjuk. Lecsepegtetés után szőlőlevélbe csomagoljuk. Tepsibe tesszük és sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Fűszervajas, héjában sült burgonya illik hozzá. Jó étvágyat!


<<< Vissza