<<< Vissza

Címvédés könnyedén
László Csaba - Szögi Szlivia

2004. szeptember 17.

 
Második alkalommal volt a standard táncok fővárosa Szentes. A három éve együtt táncoló többszörös magyar bajnok László Csaba - Szögi Szilvia páros sikeréhez kétség sem férhetett a standard magyar bajnokságon, meglepetések a sportcsarnokban inkább az utánpótlás bajnokságokon, latinban és tíztáncban adódtak.

Otthonra lelt a standard bajnokság a Nemzeti Sportvárosban, hangzott Szirbik Imre polgármester megnyitó beszédében. Valóban emlékezetes marad az egy évvel ezelőtti táncverseny, nem csak a szemnek, de a helybeli szurkolóknak is: a szervező Szilver Táncsport Egyesület több bajnoki címmel és éremmel gazdagodott, a "legaranyosabbak", László Csaba Szögi Szilviával az oldalán pedig felnőttek magyar bajnokságán vitte el a pálmát.
Az idei bajnokságon az alacsonyabb osztályokban és a négy bajnoki címért mintegy százhetven táncospár lépett a közönség elé. A felnőtt standard magyar bajnoki trófea megszerzéséért, vagyis inkább a közelébe jutásért versengtek a mostani versenyen is a legtöbben, a negyven páros között kilenc szilveres, az egyesület szentesi és csongrádi klubjaiból. A hatos döntőbe közülük végül ugyanaz a három páros jutott, akik tavaly: a László-Szögi-páros, Páli Erik és Páli Viktória, Szepesi József és Szepesi Judit. A sorsolás szeszélye folytán utóbbiak táncolták először szólóban az angol keringőt, Erikék és Csabáék a végére maradtak.

A lassú melódia után a kilenc pontozó mindegyike a László-Szögi párost tette az első helyre. Nem volt ez másként a tangónál sem, s a hibátlan teljesítmény csak azért nem sikerülhetett, mert a bécsi keringő után a bírák egyike csupán a második helyre pontozta a bajnokokat. A slow-foxra aztán helyreállt a világ rendje, s a Csabáék tánca után a csinos műsorközlő ismét azt mondhatta a mikrofonba: 9x1. Akkor is ők a legjobbak, ha visszafelé halad a sor: a záró quick step szólója elsőként nekik jutott, s ellenállhatatlan táncukkal el is varázsolták a pontozókat és a pergő ritmusokra felbátorodó nézőket. László Csaba és Szögi Szilvia elegánsan és könnyedén nyerte harmadik standard magyar bajnoki címét. Mögöttük a kiélezett küzdelemből a Páli-testvérek kerültek ki legjobban, ami azt jelentette, hogy a dobogó két legfelső fokára ismét a tavalyi bajnokság első két helyezettje állhatott fel. A harmadik szilveres párosnak, a csongrádi Szepesi-testvérpárnak is a tavalyi eredmény, az ötödik helyezés jutott.

Páliék év közben a másodikról a harmadik helyre csúsztak. Az itt elért ezüstös pozíció szerintük annak köszönhető, hogy a nyári szünetben rendesen fel tudtak készülni. Az így kivívott világbajnoki szereplésükön Vilniusban még nem is gondolkoztak az első felnőtt évadot kezdő testvérek.

László Csaba és Szögi Szilvia úgy véli, tavaly sem volt nehéz a címvédés hazai közönség előtt, mert jól felkészültek, és egyértelműnek hitték az eredményt, de a mostani kicsivel még jobban sikerült. A vb-n tavalyi 18. helynél szeretnének előrébb lépni, s mivel nekik soha nincs segítségük, most egy kis könnyebbséget jelenthet, hogy egyik olasz tánctanáruk is pontozni fog. Szintén októberben Kisinyovban rendezik a tíztánc Európa-bajnokságot, melyen a szentesi táncosok nagy álma a döntő.

Az utánpótlás bajnokságokat is Szatmári-Nagy Szilvia tanítványai nyerték. A Szilver TSE vezetőjének több táncosa is kellemes meglepetést okozott. A Bugyi-Kiss páros pár hete a diákolimpián még csak negyedik volt, itt megnyerték az országos bajnokságot gyerek II latinban, de a Bődi-Kovács páros sikerét sem gondolta volna junior II tíztáncban, akik Moszkvában képviselhetik hazánkat a világbajnokságon. S hogy véglegesen otthonra lelhet-e városunkban a magyar bajnokság, Szilvia azt mondja, a válasszal várjunk még. Előbb ezt kell kipihennie, bár a rutinja és a gyerekek szülei sokat segítettek a szervezésben.

Darók József


<<< Vissza