<<< Vissza

Kivonultak a képviselők
Tét: a bizottságokba való jelölés

2004. szeptember 17.

 
A képviselő-testület szeptember 10-ei ülésén dr. Rébeli Szabó Tamás egyéni képviselői indítványt nyújtott be. Az előterjesztést még négy képviselő, a Fidesz Magyar Polgári Párt tagjai, Dongó László, Halmai László, Karikó-Tóth Tibor és Kálmán János írta alá. Az előterjesztés azon gondolatból indul ki, hogy a mindenkori ellenzéknek is joga van a felügyelő bizottságokba személyeket küldeni. Az indítványhoz határozati javaslatot fűzött az előterjesztő, melynek első pontjában a felügyelő bizottságokba jelölt személyekről együttes szavazást kér, felügyelő bizottságonként megbontva.

- Többszörösen visszatérő gondot jelentett, hogy az önkormányzat által üzemeltetett gazdasági társaságok bizottságaiban személyek hiányoznak. A Liget Kft.-ben sincs meg a megfelelő számú felügyelő bizottsági tag. Azt gondoljuk, ellenzékben vagyunk ugyan, de a város által üzemeltetett gazdasági társaságokban mi is szeretnénk részt venni. Az ész- és célszerűség azt diktálja, ezeket egységesen kellene kezelni - mondta a képviselő, majd így folytatta:

- Megválasztásuk sem a gazdaságról szóló törvényben meghatározott maximum öt év lenne, annál rövidebb időtartamot javaslunk, a mi ciklusunkra értve ez 2007. május 31. Onnantól kezdve pedig mindig a választást követő negyedik év május 31. napjáig. A felügyelő bizottságok így azért a négy gazdasági évért vállalnának felelősséget, amíg a képviselő-testület is ott van. Ne félévente, egyévente döntsünk, mindegy melyik oldal jelöl. Akiket mi jelölünk, azokért erkölcsi és politikai felelősséget vállalunk. Vannak rossz tapasztalataink, leadtuk névsorunkat, abból a városvezetés kihúzott embereket. Azt kérjük, hogy a mindenkori ellenzék a választásokon elért eredmények alapján jogosult jelölni a bizottságokba. Csomagban, együtt szavazzuk meg. Egységes elv alapján, egyszerre.

A képviselő-testület a határozati javaslatot nem támogatta. Következményeként a Polgári Összefogás Frakcióban tömörülő képviselők, dr. Rébeli Szabó Tamás, Karikó-Tóth Tibor, dr. Dömsödi József, Halmai László, Dongó László és dr. Gyenes Ágota elhagyták az üléstermet. A közvélemény jogosan kéri számon, miért nem kapott támogatást az indítvány? Ha az elutasítás jogos volt, miért vonult ki az ellenzék?

- A képviselő-testület a törvényi előírások szerint járt el, amikor jelölte és választott FEB-tagokat - jelentette ki dr. Demeter Attila, a jogügyi és ügyrendi bizottság elnöke. - Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata úgy rendelkezik, hogy írásban vagy szóban bármelyik képviselő tehet előterjesztést. Időhatár mellett a főbb elemeket is rögzíti, példaként a tárgy pontos meghatározását, tartalmának ismertetését, a döntések indokolását. Az előterjesztő a tárgyat az önkormányzat által a felügyelő bizottságokba delegált személyekre vonatkozó határozati javaslatként jelölte meg. Az SZMSZ erről úgy rendelkezik, hogy egyszerűsített, azaz csak határozati javaslatból is értesítő részből álló előterjesztés kizárólag akkor szerepelhet a testület előtt, ha csak egyféle döntés hozható, és a döntésnek közvetlen pénzügyi vonzata nincs. Amennyiben szigorúan értelmezzük az SZMSZ idevonatkozó rendelkezését, álláspontom szerint vita nélkül azonnal lezárható lett volna az ügyrendi kérdés. Ebben a kérdésben nem csak egyféle döntés hozható, és annak pénzügyi vonzata is van. Az előterjesztés első pontja együttes szavazást kér a felügyelő bizottságokba jelölt személyekről. Álláspontom szerint ez így életszerűtlen, mert a gazdaságok saját maguk határozzák meg, hogy milyen ciklusokban és hogy tölthető be a felügyelő bizottságok tagsági helye. Ez határozati javaslat volt, pénzbeni alátámasztás és indoklás nélkül, ennél fogva az előterjesztés az SZMSZ követelményeinek nem felelt meg.

Dr. Demeter Attila így folytatja mondandóját:

- A képviselő-testület nem vette le napirendjéről a kérdést, hanem lefolytatott egy vitát, amely meggyőzött arról, hogy az előterjesztés kifejezetten politikai céllal készült, politikai indulatokat generált a testület tagjaiban. Ennek volt a következménye az, hogy az ellenzéki képviselők nemcsak kivonultak a teremből, hanem a Vízmű és a Liget Kft. felügyelő bizottságából is. Mindenkori ellenzékről beszélnek. Tisztelettel felhívnám a figyelmet arra, hogy a képviselő-testület ülése nem pártfórum. Nem politikai viták színhelye és nem a mindenkori ellenzék problémáinak orvoslója. A képviselő-testület a törvényekből fakadóan önkormányzati jogokat gyakorol, és kötelezettségeket teljesít. Ezt tette akkor is, amikor a Vízmű és a Liget Kft. felügyelő bizottságainak törvénynek megfelelő működése érdekében azonnal napirendre tűzte a felügyelő bizottságok kérdését, ezen belül is a tagvisszahívás és -jelölés kérdését, és a megüresedett helyekre a Vízmű Kft.-nél, mint egyedüli tag, tudomásul vette a képviselő lemondását a FEB-tagságról, jelölt, majd megválasztotta a Vízmű Kft. új felügyelő bizottsági tagjának dr. Sipos Ferenc önkormányzati képviselőt, a Liget Kft. esetében visszahívta a munkáját hiányosan végző volt képviselőt, kiküszöbölte azt a mulasztásos jogsértést, ami néhány hónapja fennállt, hiszen a Liget Kft. felügyelő bizottsága nem volt működőképes, nem volt meg a három tag, és a kft. taggyűlésének ajánlotta Ollai Istvánné képviselőasszonyt. A FEB majd meg fogja választani harmadik tagjának, amennyiben nem lesz más jelölt.

- A képviselő-testület helyesen foglalt állást, amikor az indítványt elutasította. Az ellenzék kivonulása politikai sértettségből fakadt. A felügyelő bizottsági tag akár indokolás nélkül lemondhat. A képviselő-testület a jogszabályok szerint járt el, amikor azonnal helyreállította, s ezzel működőképessé tette társaságai felügyelő bizottságait.
Valamennyi felügyelő bizottság a törvényeknek megfelelően működik.


<<< Vissza