<<< Vissza

Vélemények az olimpiáról

2004. szeptember 3.

 
Az elmúlt hét végén vakációzáró strandpartit rendeztek az uszodában, melyen Hevesi Tamás énekelt a szép számú közözségnek.

A sikeres aratott koncert után az énekes elmondta véleményét a XXVIIII. Nyári Olimpiáról.

- Az olimpia a világ legnagyobb eseménye. Nagyon sajnálom, hogy a magyar versenyzők támadások kereszttüzébe estek. A világ nagy eseményein mindig van doppingoló. Nem tudok az 1988-as szöuli olimpia óta (Szanyi súlyemelésben) magyar sportolót, aki kokszolt volna. Bennem a gyanú nem merült fel, hogy magyar sportolók doppingolva jutottak ki az ötkarikás játékokra, s értek el fantasztikus sikereket. Elítélem azt a magyar embert azért, mert nem jutott ki a játékokra, s rosszindulatú levelet írt a világ minden fórumához, hogy a magyarokat jobban ellenőrizzék. Azt gondolom ez mindennek az alja. Ha ténylegesen bebizonyosodik, hogy trükkösködtek, akkor nagyon sajnálom ami történt. Akkor ők a vétkesek. Nem tudják, hogy a sportnak az a lényege, hogy nemes küzdelemben jobb legyek az ellenfelemnél és legyőzzem a másikat.

Az eredményekkel elégedett vagyok. Ha elvették az aranyat, ha nem, akkor is nyolc arany, hat ezüst és három bronzérem jött össze. Elképesztő ettől a pici országtól, hogy ilyen gazdasági helyzetben, milyen nagyszerű teljesítményt produkáltak. Csodálatos az is, hogy különböző sportágakban, s nem egy sportágban. Vannak olyan országok, hogy egy-két sportágban nagyon jók, többiekben pedig sehol nincsenek. Nekem nagyon fontos üzenete van az athéni olimpiának. Életemben nem éreztem magam ilyen rosszul a játékok alatt mint most, mert beárnyékolja a nagyszerű sikereket az, hogy bizonyos embereknek nem tetszik, hogy a magyar nemzet sikeresen szerepel.
Az olimpiáról Szűcs Lajos alpolgármester, a MOB tagja így beszélt.

- Én is nagyon szurkoltam a magyar sportolóknak, de szurkoltam azoknak, akik a megyét képviselték. Városunkat Szremkó Krisztina képviselte. Sajnos a vízilabdás lányok szereplése nem úgy sikerült, ahogy várták. Ettől függetlenül mindent megtettek azért, hogy az eredmény jó legyen. Mindenki úgy próbálta a felkészülését elvégezni, hogy a verseny idejére legyen csúcsformában, de ez természetesen nem mindig sikerül. Ezt biztosan állíthatom, valamikor én is kosárlabdáztam.

Mindenki az olimpiára készül, a többi világverseny is (VB, EB) fontos, de az olimpiának más hangulata, más a szelleme. Összességében elégedett vagyok. Az athéni ötkarikás játékok kétarcú olimpia volt. Én is úgy érzem, azok az aranyérmek, amiket nyertek versenyzőink, azok úgy születtek, ahogy a magyar sporthoz illik.

A doppingügyről az alpolgármester a következőket mondta: - Nem akarok, és nem is szeretnék senki felett pálcát törni. A doppingügyön nem felháborodni kell, ha igazán van azt be kell bizonyítani, ha nincs akkor pedig le kell vonni a tanulságokat. Nem felháborodás kérdése, hanem tisztességes felkészülésé. Nem hiszem, hogy üldözés lenne a magyarok ellen, hogy megszigorították az ellenőrzést. Magyarország egy éve csatlakozott ahhoz a kartához, amely elfogadja a doppingellenőrzést. Az ellenőrzésnek meg vannak a szabályai. Nem szabad előre ítélkezni. Azt tudom, hogy Schmidt Pál, a MOB elnöke összehívja a MOB legfelső szervét, az elnökséget, és az eredményeket elénk tárja. Utána pedig a döntőbizottság elé kerül az eredmény. A sikeres sportolóknak fogadást adnak, s átadják a pénzjutalmat. Az első helyezett tízmillió forintot kap, a csapatverseny nyerteseinek 5-6 millió forint jár. Aki tisztességes úton érte el a sikert az megérdemli a kitüntetést és a pénzt.

- Gyurcsány Ferenc sportminiszternek volt egy kijelentése: hogyha valakiről bebizonyosodik a doppingvétség, annak a sportszövetségétől meg kell vonni, illetve csökkenteni kell az állami támogatást. Ön egyetért-e ezzel?

- Ez egy kicsit szélsőséges így, hogy a szövetségektől, de a szakosztályon belül, akik ebben érintettek azoktól feltétlen. Ha az ellenőröknek igazuk van, akkor a magyar embereknek, az adófizetőknek a pénzéből éveken keresztül fizetik a felkészülést, s akkor egyesek tisztességtelen úton készülnek fel. Én továbbra is azt tartom, meg kell nézni, hogy mi történik velük, s azt is, hogy utána milyen szankciót lehet alkalmazni. Nem hiszem, hogy azzal túl sokra megyünk, hogyha pl. a dobóatlétáknál az egész szövetségnek letiltjuk a támogatását. Hiszen az atléták körében nemcsak dobóatléták vannak. Nem kellett volna, hogy ezek a doppingügyek előkerüljenek, mert ez nem vet jó fényt ránk. Az emberek előítéletei működnek, de ha már előkerültek, akkor próbálják az illetékesek azt kezelni.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza