<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2004. szeptember 3.

 
Kelbimbó leves

Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 2 db virsli, 4 dkg vaj, liszt, 2 dl tejföl, só, szerecsendió.

Elkészítés: A vaj felét kiolvasztjuk, az apró kockára vágott szalonnát néhány percig együtt pirítjuk a kelbimbóval. Ráöntünk 1,2 l csontlevet, belekarikázzuk a virslit, és ízlés szerint fűszerezzük. Amikor a kelbimbó megpuhult, a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt is.

Tepsis pulykacomb

Hozzávalók: 2 nagy vagy 4 kisebb pulykacomb, 1 nagy fej hagyma, 1 kg burgonya, zsír, 2-3 zöldpaprika, ugyanannyi paradicsom, vagy néhány kanál lecsó, csipetnyi köménymag, zeller zöldje, 2 dl tejföl.

Elkészítés: A combokból a vastag inakat kihúzzuk és a forgónál elvágjuk. Sóval bedörzsöljük és egy evőkanál zsírban átsütjük, majd mindig kevés vizet öntve alá, fedő alatt teljesen puhára pároljuk. A burgonyát héjában megfőzzük, lehámozzuk és karikára vágjuk. A hagymát megreszeljük, a zöldpaprikát a kicsumázzuk, a paradicsomot lehéjazzuk és mindet karikára vágjuk. Egy erősen kizsírozott zománcos tepsibe beletesszük a főtt burgonyát, megsózzuk, rátesszük a megsült és lehetőség szerint kicsontozott, kisebb darabokra vágott húst, megszórjuk reszelt hagymával, rátesszük a zöldpaprikát és paradicsomkarikákat, esetleg néhány kanál lecsót. Ezeket is megsózzuk, megszórjuk egy kis köménymaggal, zsírt csepegtetünk rá és sütőben kb. 20 percig sütjük. Ekkor meglocsoljuk a tejföllel és apróra vágott zeller zölddel - vagy zellerporral - és a sütőbe visszatéve jól átforrósítjuk. Salátát adhatunk mellé. Jó étvágyat!


<<< Vissza