<<< Vissza |
Írország nincs messze... (4.) |
2004. szeptember 3. |
Az ősök és a családfa-kutatás virágzó üzlet Írországban. Mivel sok-sok
szép épen maradt és megőrzött váruk, kastélyuk van, a várakhoz illő iparágak
és szolgáltatások alakultak ki. Pl. a skanzenekben korabeli süteménysütés,
ruha-ékszerkészítés, stb. Ilyen a családfa-kutatás is, amely a megadott
név alapján, mialatt a turista egy fél napig nézelődik a várban és környékén,
felkutatja a látogató őseit egy számítógépes hálózat segítségével, és ha
léteznek ősei az illetőnek Nagy-Britanniában, vagy Írországban, akkor kell
fizetni, ha nem, akkor ingyenes volt a keresés. További euróért a család
hajdani címerét is felkutatják, amit néhány nap alatt el is készítenek.
Legnagyobb meglepetésemre az én őseimet is megtalálták az angliai York-ban
és Londonban. Igazán nem gondoltam volna, hogy pont Írországban találok
rá őseimre...
De nemcsak a várak köré tömörülnek vállalkozások. Írország láthatóan dinamikusan fejlődő ország. Ezt annak is köszönheti, hogy a lakosság több mint 50 %-a 25 év alatti. A fővárosból, Dublinból irányítják az ipart és a kereskedelmet, amelyben képviselteti magát a világ összes cége. Cork-ban is megtalálható minden nagyobb világcég nagy üzlete. Vibrálóan lüktető bevásárló- és üzleti negyedei vannak, ahol a turisták szívesen nézelődnek, míg végül betérnek egy jó kis étterembe, kávézóba vagy szendvicsbárba, amelyekből számtalan áll a megfáradt gyalogos rendelkezésére. Itt el lehet olvasni a napilapokat is. Nagy meglepetésünkre az ír újságokban gyakran láttunk budapesti lakáshirdetéseket. Az írek szívesen vásárolnak ingatlanokat Budapesten, mivel lényegesen olcsóbbak, mint Írországban. A reggeli általában hétköznap otthon, azaz Jo otthonában egyszerű és
gyors. Kávé, tea, müzli, pirítós, mely a jellegzetes sütőporos ír kenyérből
készül. Délelőtt az egyetemen órák közben tizenegyórai a közeli kávézóban:
egy tea tejjel, vagy kávé tejjel és hozzá valami sütemény, pl. egy "scone"
(skoun). Ami úgy néz ki mint egy nagy pogácsa, csak ez, ellentétben a
magyar megfelelőjével, itt édes és mazsolával ízesített. Ezt lehet félbevágni
és megvajazni (gyönyörű sárga és nagyon finom az ír vaj) és lehet rá különféle
gyümölcslekvárt kenni. Délután 1-ig ismét óráink vannak, majd ebéd, amely
többnyire egy háromszögletű szendvics, melyet egy szendvicsbárban készítenek
el. A kedves vevő kérésére megpakolják a kenyérszeleteket különböző finomságokkal,
pl. lazac, majonéz, saláta, csirke, zsázsa, tojáskrém, sajt, répa, stb.
Délután előadásokat hallgatunk az ír kultúráról és művészetekről kb. 4-ig.
Néha egy-egy délután szabad, amikor kirándulhatunk a környékre. Egyik
délután például megnéztük Sir William Penn várát. Ő alapította Pennsylvániát
Amerikában. Ki gondolta volna, hogy ő is ír volt?! |