<<< Vissza

Jó újra itthon lenni

2004. szeptember 3.

 
Augusztus 29-én hazatért az az öt fiatalember, akik 5 hét alatt hódították meg Athént kerékpárjukon.. Sok rajongó várta őket érkezésükkor is itthon. A forgalmat lelassítva, teljes útszélességben közeledtek végállomáshoz: a Dózsa- házhoz. Valkai Zsolt, a csapat tagja, az útról mesélt.

- A 37 túranap során 4101 kilométert mentünk, nyeregben töltött időnk 222 óra és 4 perc volt, és tartozott hozzá még egy 31 kilométeres, 595méteres szintkülönbség emelkedés. Ez átlagosan napi 110 kilométert jelentett, 853 méteres emelkedést és kereken 6 órát biciklin.

- Volt olyan szakasza az útnak, amely nehezebbnek bizonyult a vártnál?

Próbáltunk felkészülni a hegyi részre. Nyilvánvalóan teljesen más terhelés síkon menni, mint hegyi szakaszon ugyanazokat a kilométereket megtenni. Ami megnehezítette a dolgot az a meleg volt, és nehéz volt a folyadékpótlás. Sajnos a kinti ásványvizek elég alacsony ásványianyag-tartalmúak. Még itthon egy jó minőségűben van literenként 1800 mg feletti ásványianyag-tartalom, ezzel szemben ott 100, 150, esetleg 200 mg-osat találtunk csak.

- A biciklik végig állták a sarat?

- Voltak apróbb technikai problémák, de ezeket sikerült megoldanunk.

- Minden betervezett nevezetességet sikerült meglátogatni?

- Nem, a Krika-vízesés maradt ki a programból. A nevezetes tavakat csak esős időben tudtuk megnézni, hát nyilvánvalóan kevesebbet láttunk, gyengébb volt az élmény, mint szép, napsütéses, száraz időben. A Meteora kolostorokat és a Delphi jósdát adatott még megnéznünk, és Athénban az antik dolgokat.

- Mennyire szólt bele az útba az időjárás?

- Esőnk csak lefelé volt két nap. Korfun éjszaka néhány csepp, de az jelentéktelen volt. Visszafelé volt egy esős napunk, tehát egész jól zártunk. A meleg foglalkoztatott bennünket.

- Az út során mi mindig tudtunk rólatok. Ti mennyire értesültetek az itthoniakról?


- Valamennyire kétcsatornás volt a rendszer. Mi naponta küldtük az adatokat, így tudhattak rólunk. Nekünk akkor volt módunk valamit megtudni az itthoniakról, mikor sms-t kaptunk ismerősöktől, esetleg ismeretlenektől, illetve mikor internetklubba bementünk, hogy hazaküldjük a képeket. Ezen kívül még Cseuz Laciról is próbáltunk adatokat gyűjteni.

- A betervezett olimpiai számot néztétek meg?

- Nem. Az országúti kerékpározást szerettük volna megnézni, de a megnyitóra érkeztünk le. Szerettük volna kivetítőn látni az ünnepséget, de ez nem sikerült, nem volt kivetítő, így csak a hangulatát tudtuk átérezni. Az első nap volt ez a szám, de előtte még volt egy találkozónk Lacival. Nagy távolságok vannak Athénban, és ez elég sok időt vett igénybe. Mire visszaértünk a belvárosba, addigra lecsúsztunk a kerékpárosokról.

- Volt valami olyan élmény az út során, melyet szívesen megosztanál az olvasókkal?

- Volt több, számomra egy delta torkolat. Régen tanultuk, hogy milyen ez, de most végre "testközelből" is láthattuk. Érdekesek voltak a kopasz, sziklás hegyek, ahol nincs fa, nem lehet árnyékba állni. Ezek voltak az élmények, és néhány érdekes emberrel is találkoztunk. Például egy indiai férfival, aki szintén az olimpiára érkezett kerékpárral. Januárban indult el, hogy odaérjen, ezért 21 országon keresztül tekert. A másik különös élmény szintén egy kerékpáros volt. Huszonnégy éve csavarog a világban, azt tervezi, hogy öt év múlva tér haza. Ez volt még egy mellbevágó élmény.

- Milyen érzés újra itthon?

- Nagyon nagyon jó. Sokan vártak minket már a derekegyházi úton is. Az egyesület gyerkőcei, szülők, ismerősök. Jó újra itthon.

***

(Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, Gumiabroncs '96. Kft., Termoker-Szentes Kft., Vaude, Rádió Szentes, ITV Szentes, Beleon és Társa Kft., Biochipp Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Szentesi Hitelszövetkezet, Termicon Rt., Herba-Mix Kft., Agroteam 97 Bt., Farkas Sándor országgyűlési képviselő.) (X)

Á. E.


<<< Vissza