<<< Vissza

Központi tanévnyitó a Klauzálban

2004. szeptember 3.

 
Augusztus 30-án, 17 órakor kezdődött a 2004/2005. évi városi központi ünnepélyes tanévnyitó a Klauzál Gábor Általános Iskolában. Az iskola igazgatónője, Tariné Lantos Piroska megnyitó beszédében elmondta, hogy az oktatási intézmény húszéves évfordulója alkalmából rendezik meg itt a központi tanévnyitót. Köszöntötte a jelenlévőket: Szirbik Imre polgármestert, Szűcs Lajos alpolgármestert, Mihály Bélánét, Oltyán Lajos nyugalmazott igazgatót, a képviselő-testület tagjait, az iskolaigazgatókat, a tanulókat, a szülőket, és az iskolai dolgozókat.

A Himnusz meghallgatása után Szirbik Imre az olimpiai aranyérmesek példáján keresztül próbálta érzékeltetni az elsősökkel, hogy mennyire fontos a helytállás az életben, amely már az általános iskolában kezdődik, akárcsak a tudás, az emberség, a helyes magatartás, a küzdőképesség, a becsület, és a társak fontosságának felismerése. Az évforduló kapcsán elhangzott, míg két évtizeddel ezelőtt öt első osztály indult, idén sajnos csak egy. A szülőktől sok-sok figyelmet és türelmet kért a gyerekek iránt, hiszen ők életünk értelme, akik továbbviszik nevünket, és akikre később támaszkodni tudunk. A polgármester beszéde végén megnyitotta a tanévet.

Az elsősök és az ötödikesek műsora következett. A kedves és vidám előadásra a gyerekeket Boldizsár Józsefné és Török Lászlóné készítette fel. Ezután Tariné Lantos Piroska mondott beszédet. Az ünnepek, a jeles napok fontosságára hívta fel a figyelmet. Pihenőhelyeknek nevezte ezeket, ahol megállhatunk, és végiggondolhatjuk az eddig történteket. Az ünnepek sorában különleges helyet foglalnak el az évfordulók. Az iskola első tanévnyitója 1984. augusztus utolsó napján volt. A tanévet az akkori igazgató, Oltyán Lajos 483 gyermekkel kezdhette meg a tizenhat tantermes intézményben. Mostanáig több mint kétezer tanuló mondhatta magát klauzálosnak. Harminckét pedagógus dolgozott itt akkor, közülük nyolcan jelenleg is az iskolában tanítanak. Megtudtuk, hogy az iskola névadójának kétszázadik születésnapja lesz novemberben. Egy - a gyerekek körében végzett - közvélemény-kutatás alapján próbálta az igazgatónő az elmúlt húsz évet jellemezni. Két gondolat a tanulóktól: "Szeretem, hogy itt mindig történik valami." "Itt otthon érzem magam."

Tariné Lantos Piroska az iskola erősségeit is megemlítette. A kiemelkedő képességű tanulóknak tehetséggondozást biztosítanak, magas szintű matematika oktatás folyik felső tagozatban, heti négy órában kis csoportokban az angol, a német és a francia nyelv oktatása, emelt szintű a testnevelés, az úszásoktatás, informatika- és könyvtárhasználatra van lehetőségük. A városban elsőként indítottak erdei iskolai programot, és nyertes pályázatoknak köszönhetően külföldi kapcsolatokra tettek szert. Reméli, hogy a következő húsz év is olyan eredményes lesz, mint az előző két évtized. Ezután a gyermekeket szólította meg, az iskolakezdésről, a változásokról beszélt, és köszöntötte az elsősöket. Ötödik és nyolcadik osztályba eperjesi diákok érkeztek, kérte a klauzálos gyerekeket, hogy fogadják őket szeretettel. A nyolcadikosokhoz is szólt néhány kedves szót, kiemelve a továbbtanulás fontosságát.

Könyvek átadására került sor az igazgatónő beszéde után, majd a Szózat meghallgatásával zárult a tanévnyitó.

Majzik Andrea


<<< Vissza