<<< Vissza

Iskolaév előtt
A feltételek adottak

2004. augusztus 19.

 
Az év kiértékelése is megtörtént a májusi-júniusi értekezleteken. Az akadályokat az iskolák jól vették. Szép számú pályázati pénzek elnyerésével járultak hozzá intézményeik működéséhez. A város a költségvetésben meghatározott összeggel támogatta. Megtakarítás esetén sem vont el pénzt az iskoláktól - tájékoztatta lapunkat Szűcs Lajos alpolgármester, majd így folytatta:

- E tekintetben az elmúlt tanév zökkenőmentes volt. Az oktatási intézményeknél tavaly mintegy 25-30 millió forint gyűlt össze pályázati pénzekből. Idén ez már elérte a 20 milliót, ami nagy segítséget jelent a fejlesztéseknél, hiszen a város költségvetése is véges.

Az alpolgármester negatívumként említette a gyermeklétszám fogyását. A csökkenés ezen a téren úgy az óvodákban, mint az általános iskolákban problémákat okoz. Ez azért is rossz, mert a város lakossága fogy, másrészt, mivel Magyarországon az oktatás fejkóta szerint működik, így a létszámcsökkenés egyben kevesebb pénzt is jelent. Ugyanakkor fűtésre, világításra a kisebb létszám mellett is ugyanúgy költeni kell.

- Ezzel a kiadásaink nem csökkennek. A pedagógus létszám is ugyanannyi. A városnak nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, hogy az intézményeit működtetni tudja - jelentette ki az alpolgármester.

- Szeptembertől hogyan alakulnak a csoportok, osztályok az intézményekben?

- Az óvodákban 2-3 csoporttal van kevesebb, az általános iskolákban 2 osztállyal. Ez utóbbiak közül a legnagyobb vérveszteség a Klauzál Gábor Általános Iskolát érte, egy osztályt tud indítani, ott pedagógus elbocsátásokra került sor. Megpróbáltuk emberségesen megoldani a helyzetet, helyet szerezni a pedagógusnak, illetve nyugdíjazásokkal. Más iskolákban is csökkenő létszámok mutatkoznak, a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában nem indul első osztály, nem volt annyi gyerek.

- A jövőben létszám tekintetében át kell gondolni, hogy hány csoportra és milyen épületekre van szükségünk. Ezt az óvodákkal kell kezdeni. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor az iskolarendszerünkre is hasonló vár. Nem feltétlenül a megszüntetésre kell fektetni a hangsúlyt, hanem arra, hogyan tudjuk racionális átszervezésekkel megoldani az átmenetet. Természetesen, hogy ha ez a tendencia éveken keresztül folytatódik, akkor a városvezetőknek át kell nézni, hogy van-e ennyi iskolára szüksége a településnek? Sajnálom, hogy így történnek a dolgok, hiszen mindegyik iskola patinás, és nagyon jó oktatás folyik bennük.

- Hány pedagógusnak szűnt meg az állása?

- Hat pedagógus vált ki a rendszerből. Két pedagógus nyugdíjba ment, a másik kettőnek sikerült állást szerezni, kettőről nem tudok, hogy elhelyezkedtek volna.

- Hamarosan kezdődik az új tanév...

- Igen. Központi tanévnyitónk lesz a Klauzál Gábor Általános Iskolában. Hogy miért ott? Az intézmény idén jubilál: az iskolában 1984. szeptember 1-jén indult be az oktatás. A jeles évfordulón Szirbik Imre polgármester tartja a megnyitó beszédet.

- Iskolákban, óvodákban milyen felújításokat végeztek el a nyáron?

- Az önkormányzat felmérte, hogy az intézmények milyen felújításokat szeretnének végrehajtani. Pénzügyi lehetőségeinkhez szabva ezekből választottunk, a fontosabbakat, hiszen amit benyújtottak, az mintegy 300 millió forintot tenne ki, erre a jelenlegi költségvetésben nincs mód. Az elengedhetetleneket, a fontosabbakat vettük előre. A Kossuth utcai óvodában teljes tetőfelújítást végeztünk, más óvodákban pedig külső és belső felújítások történtek. Az iskolákban szintén. Nagyobb munkák a Klauzál és a Koszta József iskolákban voltak. A Gr. Széchenyi István Általános Iskolában egy teremnek a burkolatát végeztettük el, ezzel egy közel 30 éves padlót váltottunk le, ami már életveszélyessé vált. Ugyanott megcsináltattuk a teraszt, ami szintén életveszélyes volt. A tetőrendszerünket mindenütt átnéztük, a felújítási munkák várhatóan augusztus 25-éig befejeződnek. A középiskolákban is felújítások voltak, kisebb összeggel járultunk hozzá, mint máskor, a fenntartó megyei önkormányzat többet vállalt. A Zsoldos Tóth József utcai szárnyát gyönyörűen megcsináltuk. A Pollákban a villamossági felújítások voltak. Úgy látom, hogy a feltételek adottak az évkezdéshez.

L. J.


<<< Vissza