<<< Vissza

Ismét lecsófőző verseny

2004. augusztus 13.

 
Ha szeptember első szombatja (szeptember 4-e), akkor lecsófőzés. Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ÁFÉSZ (ma Hunor Coop Rt.) által felkarolt lecsófőzés. E nap családias jellege természetesen továbbra is megmarad, jut program bőven valamennyi korosztálynak.

A nap fő eseménye a lecsófőzés, tavaly már több mint 50 bográcsban rotyogott a paprikás-paradicsomos elegy, különféle kiegészítőkkel (tojás, hús, hal, csokoládé, cukkini stb.). Remélem, az idén még többen mernek vállalkozni a bográcsozásra. Az interneten olvashatunk már több városi lecsófőzésről, ami nem baj, hisz ez egy jó magyaros étel, egyet viszont nem tudnak elvenni tőlünk, hogy itt termelik a legtöbb lecsóba való zöldséget az országban. Ezért csak ez az igazi!

A hagyományoknak megfelelően a jelentkezők kb. 10 fő részére kapnak alapanyagot (paprika, paradicsom, hagyma), száraz fát és természetesen tűztartó tálcát. Minden bográcshelyhez tartozó asztalnál 10 főnek jut ülőhely. Tavalyi kérésnek megfelelően az idén mindenkinek adunk egy főzési programot (a közös tűzgyújtás, meglepetéssel, 15 órakor!) és zsűrizési szempontokat. Idén a zsűri nemcsak az elkészült ételeket minősíti, hanem a főzőhelyeket is meglátogatja, ahol értékes segédpontokat lehet nyerni vagy veszíteni.

Jelentkezés a Hunor-Coop Rt. (volt Áfész) kereskedelmi osztályán Mészáros Imrénénél lehet, telefon: 562-232, 1000 forint nevezési díjjal. Vannak nagyobb társaságok, akik több asztalt bérelnek, a jelentkezésnél külön kérjék, hogy egymás mellé kerüljenek.

Aki már itt volt tavaly vagy tavaly előtt és ráérzett a főzés ízére és a körülvevő családias hangulatra, biztos ismét eljön - hallottam, hogy néhányan otthon "edzettek" már a bográccsal. Aki viszont még nem próbálta a nyilvános főzést, vágjon bele, ígérem, bármilyenre is sikerül a lecsó, biztos, hogy el fog fogyni. A hosszabb előkészítést igénylő kiegészítőket, például pacal, otthon érdemes megcsinálni, mert még fatüzelés mellett is kb. egy óra alatt elkészül a lecsó.

Már tavaly is láttam néhány nagyon hangulatos asztalt, ahol sós és édes sütemények mellett szép szalvéták és virág is volt. Az ilyen helyre szinte kívánkozik az ember leülni egy kis kóstolásra és csevegésre. Legyen ez a nap egy tv-mentes, beszélgetős délután-este, ahol a családtagok, ismerősök, barátok a tűz hangulata és a kellemes étkek illata mellett nyugodtan beszélgethetnek. Az ősz első szombatja váljon a szentesi családok ünnepévé, találkozás szeptember 4-én az Apponyi tér környékén! Jó főzést és jó étvágyat!

Dr. Horváth György


<<< Vissza