<<< Vissza

Nyáresti pajzán komédia

2004. augusztus 6.

 
A nyári színházi előadásnak varázsa van akkor is, ha nem a szabad ég alatt nézhetjük. A művelődési központ szervezésében pár hete az ifjúsági parkban volt műsoron egy Goldoni-vígjáték, s a Békés megyei művészek legutóbb is egy könnyed nyári előadással érkeztek.

A Don Juan utolsó kalandja Kopeczky László rímes-míves humorával, tarka jelmezekkel és a történet bizonyos pontjain dalra fakadó fiatal hölgyekkel - mindez kifejezetten nyárestékre kívánkozó darab. A díszlet azért hiányzik a felsorolásból, mert azt a hűvös és esővel fenyegető idő miatt nem építették fel. Így került az előadás az ifjúsági ház pódiumtermébe. Ennek ellenére különleges élményt jelentett a nézőknek a Békés megyei Jókai Színház, a békéscsabai Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola és a helybeli Pázmán Mihály Színház és Kulturális Egyesület produkciója. Melyben már az alaphelyzet is pikáns: elterjed, hogy a nőfaló hírében álló Don Juan-t valaki "megrövidítette", méghozzá férfiasságánál.

A pajzán történet díszletéül az ifjúsági ház utcára néző fala szolgált, a színészek egy része az ablakon keresztül, míg mások hátulról, a széksorok között érkeztek, bejátszották az egész teret. A darabot Seregi Zoltán vitte színre, eredetileg a békéscsabai színház udvarán, ahol a legideálisabbak a körülmények: a színészek egy mediterrán, spanyol város főterén érezhetik magukat, árkádok alatt játszhatnak. A rendező elárulta azt is, hogy ott - bár ezzel valószínűleg csak az olvasók szívét fájdítjuk - némely szereplő kötélhágcsón ereszkedhet alá a publikum meglepetésére.

- Tény, hogy nem volt meg az igazi vonzereje, de sikerült a színészeknek megteremteniük a hangulatot - állapította meg Seregi Zoltán az előadás után. Ennek érdekében a fellépés előtt az egész délutánt próbával töltötték a teremben. A szereplők között láthattuk azt a hét lányt is, akik tavasszal már jártak városunkban. Akkor a Bernarda Alba háza című drámával még mint színinövendékek, a vizsgaelőadásukra készültek. Azóta már túl vannak rajta, s mindegyikük ötössel végzett, büszkélkedett Seregi, aki az osztályfőnökük is. A pesti vizsgabizottság értékelte, hogy szomorú és vidám darabbal is készültek, ez utóbbi a Don Juan volt. Szükséges azonban a tapasztalatszerzéshez a külső közönség is, mert a fiataloknak fel kell készülniük például arra is, hogy a közönség másképpen fogadja a poénokat, olykor máson nevet, mint azt itt is észrevették.

A Jókai Színház művészeivel léptek fel, s a rendező úgy látja, jól sikerült a közös munkájuk a rutinosabb színészekkel. Idén ez a két bemutatójuk volt, de Seregi Zoltán reméli, a kapcsolat nem szakad meg a mostani együttműködők között, s jövőre is jöhetnek.

Darók József


<<< Vissza