<<< Vissza

Törvénybe ütközve

2004. augusztus 6.

 

Élelmiszer-kiskereskedő vagyok. Cégem, az eSzem Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. két áruházat üzemeltet Szentesen. Azok egyike az úgynevezett Kossuth-kanyarban van - meséli dr. Szin Imre ügyvezető. Érdekes témában kereste fel szerkesztőségünket.

Történt, hogy tavaly november 27-28-29-ére, december 4-5-6-ára és 11-12-13-14-ére egy óriási, bombasztikus bolti akciót hirdetett meg a Penny Market. Mindezt szabályos hirdetőújságban, amit a vevők postaládájába eljuttatott. Csakhogy olyan árakkal jött ki, ami a napnál is világosabb volt, hogy a multinacionális cég beszerzési ár alatt kíván értékesíteni alapvető élelmiszernek minősülő árucikkeket, zsemlét, kiflit, fehér kenyeret, tejterméket nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a vevőt olcsó árukkal becsalogassa a boltjába.

- Ez nekem és a többi kiskereskedőnek sem tetszett, több kifogás fogalmazódott meg bennem. Egyrészt sértette az üzleti érdekeimet, mivel az általam üzemeltett bolt légvonalban 150 méterre van a Pennyi Markettől. És sértette az igazságérzetemet. Ahhoz nem kell se jogi egyetem, se közgazdasági egyetem, hogy tudja mindenki, ez beszerzési áron alul való értékesítés, tehát kimeríti a tisztességtelen piaci verseny fogalmát. S annak több jogszabályába beleütközik. Továbbá sértette a morális érzékemet, mert az a multinacionális cég alkalmaz ilyen inkorrekt piaci magatartást, aki öt éven keresztül teljes adókedvezményben részesült a magyar állam részéről - magyarázza az ügyvezető.

- Milyen lépésre szánta el magát?

- Több kiskereskedő társammal beszéltünk a dologról, sápítottunk, siránkoztunk, és én azt mondtam, hogy ez engem nem elégít ki, hivatalos útra terelem a dolgot. Elmentünk a Penny Marketbe, vásároltunk az ominózus árucikkekből, a blokkokat megőriztem, mellékeltem a hirdető újságot, és panasszal éltem a gazdasági versenyhivatalnál a Penny Market üzleti magatartása ellen. Ők aztán a megfelelő fórumra továbbították a kifogásomat.

- Mi volt a célja ezzel?

- Nem vagyok notórius feljelentő. Kértem, szíveskedjenek kivizsgálni az ügyet. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz került az egész, valamikor tavasszal értesítettek arról, hogy iktatták, érkeztették, a vizsgálat folyamatban van.

- A vizsgálatnak itt van az eredménye...

- A vizsgálat lezárult, kézhez kaptam a határozatot, amelyben 435 ezer 547 forint bírság megfizetésére kötelezték a Penny Market Kft.-t. Ez még nem jogerős. Fellebbezési joga van a multinacionális cégnek.

- Mi ebből a tanulság? - folytatja az ügyvezető. - Az, hogy ha ezt nemcsak én teszem meg az országban egyedül, akkor a bírság több százmilliós lenne. Most egy konkrét ügyben hozott a versenyhivatal határozatot. Ennek utánajárt, intézkedett, és ami megsérült jog, azt helyreállította. Számomra ez a nagy konklúzió. A kiskereskedők számára pedig az, hogy nem szabad fülünket-farkunkat behúzva ölbe tett kézzel várni a multicégek megjelenését. Ha ezt szó nélkül hagyjuk, holnap, holnapután még gátlástalanabb eszközökhöz nyúlnak, mivel senki nem meri őket följelenteni. Minden eszközzel azon vannak, hogy tönkretegyenek bennünket. Képesek arra, hogy áron alul, ráfizetéssel áruljanak akár éveken keresztül, mert ők tudják finanszírozni. Én nem. Egyetlen kilogramm kenyéren majdnem ötven forintot vesztettek. Ezeket mi, kiskereskedők nem engedhetjük meg magunknak. Amit ki akarok hozni az egészből: ha egy cég ilyen módon akarja meghálálni a magyar állam jóságát, hogy ilyen inkorrekt és törvénybe ütköző eszközökkel lép föl a kiskereskedőkkel szemben, az nemcsak törvénytelen, hanem gátlástalan is. Ez az én véleményem. Tenni kell ellenük!

L. J.


<<< Vissza