<<< Vissza

Jazzest a városházán

2004. július 9.

 

A polgármesteri hivatal, vagy ha úgy tetszik: a városháza udvarán hetek óta zajló kulturális programsorozatának következő eseményére július 10-én, szombaton kerül sor. A színes műsorkínálat ezúttal a jazzkedvelőket célozza meg. Az érdekesnek ígérkező eseményről az egyik fellépő, a Matthew Mitchell Trió dobosa, Kertész Ákos nyilatkozott.

- Este 8-kor a Plasmapress nevezetű szentesi zenekar lép színpadra. 9-kor szóló akusztikus gitármuzsikát hallhatnak az érdeklődők Gergely Gyula előadásában. Fél 10-kor magasságában következik majd a Matthew Mitchell Trió. Kifejezetten jazz-standardokból álló műsort fogunk adni, illetve egy-két saját szerzemény is lesz közöttük, ám kizárólag dallamos kompozíciók. Nem csak azért, mert nyár van, hanem mert ezúttal mi is könnyedebb muzsikát szeretnénk játszani, saját hangszerelésben, természetesen.

Ennek a koncertnek a különlegessége a vibrafonos Szaniszló Richárd bemutatkozása Szentesen! Vele együtt jártam annak idején a zeneművészetire. Szenzációs, nagyon-nagyon tehetséges vibrafonos! Az élet úgy hozta, hogy ritkán tudtunk együtt muzsikálni, most azonban a trió vele egészül ki kvartetté. Gitár (az új-zélandi Matthew Mitchell), vibrafon (Szaniszló Richárd), bőgő (Resch Béla) és dob (Kertész Ákos) felállásban fogunk játszani, ami azért is rendhagyó, mert a vibrafon eleve ritkaságszámba menő hangszer Magyarországon, függetlenül attól, hogy a jazzben közkedvelt.

- A koncert műsoráról mit lehet tudni?

- Azokat a standardokat fogjuk előadni, amelyek eddig is szerepeltek a műsorunkon, de mivel a zenekar állandóan újít valamit, olyan számok is lesznek, amelyeket nem vittünk még közönség elé. Változások inkább a hangszerelés tekintetében történtek, hiszen egy harmonizáló hangszer kerül be a csapatba. (A vibrafonon nem csak dallamokat, meg szólókat, hanem harmonizációt is lehet játszani, amiben Ricsi nagyon nagy mester.) A standard-repertoár teljesen vegyes lesz! Nincs meghatározott irányvonal, amit követnénk. Matthew egyébként is szeret ide-oda kalandozni térben és időben. Nem nosztalgiazenét szeretnénk csinálni, ezúttal sem!

- Hol tartanak a Matthew Mitchell Quartet lemeze készítésének munkálatai?

- A télen felvettük az anyagot. Azóta ez kiment Új-Zélandra, ugyanis ott történik a keverés, egy komoly stúdióban. Már csak a végső fázisa van hátra a munkának. Innen Angliába megy a master ahhoz a Leo Records nevű kiadóhoz, amelyik a jazzben szinte kelet-európai specialistának számít. Reményeim szerint kb. két hónap múlva ki is jön a lemezünk, amit Magyarországon valószínűleg csak az internet segítségével lehet majd megvásárolni.

Olasz Sándor


<<< Vissza