<<< Vissza

Gondolatok

2004. július 9.

 
Ha valaki a saját baját panaszolja neked, ne vágj a szavába és ne kezdd a saját bajodat ecsetelni.

Amikor Prométeusz lelopta az égből a tüzet, azt hitte, hogy a boldog élet legnagyobb áldását hozta a földre. Tévedett. Az ember földi életének alapelemei a napfény, a víz, a föld, az élelem, az istenképű embertárs és csak ezek után következik valahol a sorban a tűz.

Ha váratlanul leáll egy háztartási géped, ne keress mindjárt villanyszerelőt. Előbb a biztosítékot kell megnézni (és benyomni). Mindenki tudja ezt. Én is. Már egy hete...

Egyik keresztrejtvényem megfejtése: "A tudás néha bajjal jár." Előfordulhat, bár Arany János még fokozta is az idézet igazságát, amikor ezt írta: "A butának sorsa földi Éden". Akkor is azt mondom, a tudást tedd az első helyre. Ha bajjal jár, semmi gond, majd megoldod, mert meg tudod oldani.

Képes riport az egyik vásárhelyi temetőről: "Gaztenger a Kincses-temetőben." Kincses? A jelek szerint gazos. A derékig érő gaztenger mélyén szülők, nagyszülők és dédszülők eltemetett testei nyugosznak. Ugye nem sértés, ha megkérdezem: a te felmenőid sírjai rendben vannak? Utoljára kinek a sírjára tettél virágot? Válasz helyett inkább gondolkozzál el a dolgon: hogy lehetne tisztán tartani a temetőinket?

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza