<<< Vissza

Nappali ellátás - a megyében először

2004. július 2.

 
A hét elején jelentős esemény történt a szentesi gondozási központ életében. Átadták a város, sőt Csongrád megye első Közösségi Pszichiátriai Nappali Ellátás Klubját. Az intézményt ünnepélyes keretek között Szirbik Imre polgármester és Szebellédi Anna a gondozási központ vezetője avatta fel.
Az intézmény létrehozásával kapcsolatban az elmúlt év elején kereste fel a központ vezetője a város polgármesterét, mivel a Szociális és Családügyi Minisztérium rendelete alapján a település lakosainak a száma megkívánja ezt az ellátási formát a pszichiátriai betegeknek. Ekkor kijelölté ki a Munkás utca 54. szám alatti ingatlan, amely igen leamortizálódott állapotban volt. A képviselő-testület támogatásával sikerült beadni a pályázatot a felújításra, melyhez az önrészt az épület jelentette. Annak érdekében, hogy a pályázat biztosan sikeres legyen, szerveztek egy megyei szakmai pszichiátriai konferenciát ahová a minisztériumból hívtak meg előadókat. A pályázat és a szakmai konferencia eredményeként a megnyerhető legnagyobb összeget kapták meg : 19 millió forintot.

A munkálatok 2003 őszén kezdődtek el. Igen nagy munkát jelentett, mert teljesen át kellett alakítani az épületet. Emellett pedig a rendelkezésre álló összegből vásárolni kellett egy mikrobuszt is, ami közel 4 millióba került.

Mivel az összeg nem lett elég 2 millió forint az intézmény költségvetéséből kellett integrálni. Tehát 17 millióba került a teljes felújítás.

Az intézmény mára teljesen komfortos és megfelel az európai normáknak is. Külön van terápiás szoba és megoldott az akadálymentesítés is. Hiányosság csak a tárgyi eszközöknél fordul elő. Sok szponzoruk van, és bíznak benne, hogy rövid időn belül ezt pótolni tudják.

A klubban a pszichiátriai betegségből - amely egy állapot - próbálják visszaintegrálni a társadalomba az embereket. A rehabilitáció minden szintjét tudják itt alkalmazni, minden korosztálynál. Mint kiderült, a pszichiátriai kezelésekre nem kimondottan idősek járnak. Leginkább a középkorú családokat érinti. Itt 25 ember ellátására van lehetőség, most kb. 15 személy jelezte, hogy részt kíván venni a klub tevékenységében és az ellátásban. A klubban kulturált körülmények között lehet eltölteni 6-8 órát úgy, hogy az tartalmas legyen.

Az intézményben három személy dolgozik. Vezetőjük Márkus Krisztina, aki többek között pszichológus végzettséggel is rendelkezik. Mellette pedig jeltolmács és gyógypedagógus is tevékenykedik a klubban, a legmegfelelőbb ellátást biztosítva a hozzájuk forduló betegeknek.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza