<<< Vissza

Színházi esték

2004. június 11.

 
A drámai tagozat 25. évfordulóján rendezett ünnepségsorozat adta az ötletet. Egykori szentesi diákokkal, ma már színészekkel beszélgetve felötlött, milyen jó lenne, ha most nyáron is lenne itt valami - meséli Szebeni Zoltán gimnáziumi tanár.

Eszükbe jutott, valamikor volt itt ennek hagyománya. Nyáron a megyeháza udvarán rendeztek színházi estéket. Mi lenne, ha megpróbálnák feleleveníteni, tradicionálissá tenni a dolgokat?! Akár egy fesztiváljelleggel elindítani egy programsorozatot. Elkezdtek mozgolódni, érdeklődni, kérdezősködni, ki mit szól hozzá, milyenek az igények. Azt mondták, borzasztó jó az ötlet. Dr. Bertók Gyulával és Perjésné Dózsa Erzsébettel létrehozták a Tükör Szentes Kulturális Életéért Alapítványt. A szervezők annak segítségével próbálják az anyagiakat előteremteni.

- Szirbik Imre polgármester azonnal kapott az ötleten - mondja Szebeni Zoltán. - Tetszett neki a tervünk. Elkezdtünk szervezkedni. Először is szentesi, a városhoz kötődő színészeket kell meghívni. Ez részben meg is valósult. Június 26-án, szombaton 21.30-kor az első előadáson egy Mrozek-darabot láthat a közönség. A Bárka Színház 129. alkalommal játsza el Szentesen, ami prózai darabnál szép számnak tekinthető.

Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán és Scherer Péter a tragikomédia szereplői. A késői időpont azért van, mivel a darab első 15 percét sötétben játsszák. Három ember érkezik a mulatság helyszínére, ami elmarad. Várják, hogy elinduljon. Nem tudják, hogy elmarad. De úgy döntenek, annak ellenére mulatnak. Ebből tragikomikus dolog kerekedik ki.

A második előadáson, július 3-án a Zeneművészeti Akadémia végzős hallgatói lépnek föl, az estét - mint hallottuk - Majtényi tanár úr lányának, Eszternek köszönhetjük. Kilenc művészt hívtak meg a koncertre. Július 10-én dzsesszest lesz, szentesi zenészek lépnek fel, majd július 17-én a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatának és volt drámais diákjainak estjét rendezik meg. Július 24-én pedig a Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete előadásában Egressy Zoltán Sóska, a sült krumpli című komédiáját láthatja a közönség. A népszerű darab több színház repertoárjában szerepelt már.

Szebeni Zoltán elmondta: ha a kezdeményezés közönségre talál, akkor természetesen jövőre folytatják az előadásokat. A programsort ki lehet bővíteni, ötletük van bőven, csak fogadtatásra találjanak. Helyszínül el tudják képzelni a volt megyeháza udvarát, ha majd felújítják. Addig is a polgármesteri hivatal udvarán várják az érdeklődő közönséget szombat esténként. Jegyek a helyszínen válthatók.

(l. j.)


<<< Vissza