<<< Vissza

Független médiumokért

2004. május 28.

 
Nyilatkozat a szentesi önkormányzati média politikai etikai kódexének megalkotásáért

Alulírott helyi politikai erők, alkotmányos jogainkkal élve, kinyilvánítjuk a szentesi önkormányzati média politikai etikai kódexének szükségességét.
A kezdeményezésünk célja:
A helyi demokratikus politikai kultúra megteremtése szabad független helyi médiával.

1. Az állandó függőségi viszonyt jelentő megbízott szerkesztő helyett, minimum öt éves időtartamra kinevezett, előre kiszámítható gazdasági háttér mellett, független felelős főszerkesztő irányítsa az önkormányzati médiumokat.

2. Mind az önkormányzati rádióban, mind az önkormányzati sajtóban a műsorszolgáltató biztosítsa a kisebbségi álláspont megjeleníthetőségét.

3. Mind az önkormányzati rádió, mind az önkormányzati sajtó készítsen szabályzatot, amely bemutatja a közszereplők, pártok, politikai mozgalmak számára a hírek, politikai cikkek, műsorok sokoldalúságának, tárgyilagosságának és kiegyensúlyozottságának, a vitatott kérdések ismertetésének, a vélemények, nézetek sokféleségének bemutatására vonatkozó elveket.

4. Mind az önkormányzati rádió, mind az önkormányzati sajtó készítsen szabályzatot, amely bemutatja a közszereplők, pártok, politikai mozgalmak számára, a közérdekű közlemények közzétételének rendjét.

5. A szentesi politikai pártok, szervezetek egyetértésével, a megfogalmazott elvek, szabályok ellenőrzését, és betartását választott kuratórium végezze. A kuratórium taglétszáma mindig páratlan legyen. A résztvevők maguk közül válasszanak elnököt. A kuratórium tagsága az önkormányzatban mandátummal rendelkező választási csoportok egy-egy tagjából, illetve a helyi szervezetek által delegált egy, illetve amennyiben a páratlansághoz szükséges két főből álljon.

6. Aki egyetért nyilatkozatunk tartalmával, és hajlandó aktívan részt venni, a demokratikus értékek képviseletében, megőrzésében, az csatlakozzon jelen nyilatkozat aláírásával a szentesi önkormányzati média politikai etikai kódexéhez.

Szentes, 2004. nagypéntek


<<< Vissza