<<< Vissza

Összefogás kell

2004. május 28.

 
Az európai parlamenti választások előtt alig három héttel a Magyar Szocialista Párt jelöltje Tabajdi Csaba tartott lakossági fórumot a szentesi lakosságnak, " Milyen Uniós következményekkel számoljanak a mezőgazdasági termelők" címmel.

A főként mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó, a dél-alföldi régiót képviselő jelölt, aki hatodik helyen szerepel az MSZP listáján, beszélgetés formájában tájékoztatta a megjelenteket a magyar mezőgazdaságban várható fejleményekről és változásokról. Mint elmondta nem titok, az uniós csatlakozással a legnagyobb megpróbáltatást a mezőgazdaságnak kell elviselnie.

Ha Magyarország néhány évvel korábban csatlakozik az Európai Unióhoz nagy nyertes lett volna az agrárium. Így is az lesz, azonban a mostani helyzet szerint erre néhány évet még várni kell. Főleg a három problémásabb ágazatnak a sertés-, a baromfitartásnak és a tejágazatnak. Azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy országunk nem kis ország, és olyan adottságai vannak - gondolva itt például a jól képzett szakemberekre vagy a kedvező éghajlati viszonyokra - amelyek komoly sikerek forrásai lehetnek. Nagyon fontos a vidékfejlesztés is. Az Európai Unióban nagy a küzdelem, de nem tapossák el a kisebbeket sem. Minden országnak és ezen belül minden térségnek és ágazatnak megvan az esélye a jobb körülmények biztosítására. Biztos, hogy lesznek dolgok, melyekben kompromisszumot kell kötni, de azok a települések és azok a kistérségek ahol nincs politikai megosztottság mindenképpen nyertesei lesznek a csatlakozásnak. Az unió a szervezettségek versenye, akkor van a legnagyobb esély a pályázatok kedvező elbírálására, ha a gazdálkodók összefognak és szövetkeznek.

A képviselőjelölt elmondta azt is, hogy az EU-ban nincsenek paraszt- és vidékellenes nézetek, ott nagy becsülete és tekintélye van a mezőgazdaságnak. A gazdálkodók itt nemcsak termelnek, hanem védik a környezetet, és a nemzeti kulturális örökség funkcióját is ellátják.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza