<<< Vissza

Vadvirágos kert

2004. május 28.

 
A vadvirágos rét tavasztól őszig elkápráztat minket csodálatos színkavalkádjával és a bódítóan finom illatával.

A kert egyes részein, vagy a ház előtti részen mi is létre tudunk hozni vadvirágos mezőt. Az ilyen terület létrehozása és ápolása ugyan könnyebb, mint a virágos ágyásoké, de azért van néhány fontos teendőnk.

A meglévő gyepet fel kell lazítani, majd a magokat elszórni. A teljesen új telepítésnél a talajt ássuk meg, gereblyézzük el, majd jöhet a vetés. Ilyen esetben keverjünk a vadvirág magok közé fűmagot is. Minél sűrűbbre vetünk, annál biztosabb a siker. Rendszeresen öntözni kell a csírázási időszakban a magvetésünket. A makacs gyomoktól és tarackoktól alaposan tisztítsuk meg területünket, mert később teljesen elnyomják virágainkat.

Az öntözés mellett ne hagyjuk abba a gyomlálást sem. Évente legalább kétszer kaszáljuk le a vadvirágos kertünket, 20 cm tarló magasságot hagyva. A vadvirág magokat vásárolhatjuk is, de a legolcsóbb módja, ha mi gyűjtjük össze a magokat, egy kellemes kirándulás közben.

Emlékeztetőül néhány vadvirág faj: közönséges vasfű, szöszös ökörfarkkóró, fekete nadálytő, orvosi tisztesfű és szappanfű, vajszínű ördögszem, réti boglárka, mezei pipacs, fehér mécsvirág, erdei mályva, foltos árvacsalán, közönséges orbáncfű, takácsmácsonya, pásztortáska, harangvirág, vad százszorszép, fehérüröm, fehérmályva, tavaszi hérics, stb. Ugye milyen ismerős nevek? Sokuk közülük gyógynövény is.

Ha kertünk megfelelő helyére illesztjük be a vadvirágokat, a hatásuk nem marad el: a természetes szépség fog uralkodni.


<<< Vissza