<<< Vissza

Olimpikonok

2004. május 28.

 
Képünkön: Apa és fia a Dr. Papp László Sportcsarnok kiállításán. (Fotó: Vidovics Ferenc)

"Az embernek oda kell figyelnie arra, amit csinál: fél gőzzel nem megy..." (Dr. Papp László)

Ünnepi díszbe öltözött a város 1937. március 29-én. Abból az alkalomból, hogy olimpikonokat fogadott. Lőrincz Márton és Zombori Ödön olimpiai bajnokokat, dr. Papp Lászlót, az 1928-as amszterdami olimpia ezüstérmes birkózóját, a város szülöttét. A vasútállomásról diadalmenet kísérte őket az ünnepség színhelyére, az Erzsébet térre, onnan a Polgári Leány Iskola elé (ma Petőfi Sándor Általános Iskola), ahol olimpiai facsemetét ültettek el.

A csemete terebélyes fává nőtt azóta, hirdeti a sport, az olimpia eszméjét - fogalmazta meg gondolatait Szűcs Lajos alpolgármester a helyszínen, immár 67 esztendő elteltével, a május 21-ei ünnepségen. Mint mondta: akkor az volt a szokás, hogy minden olimpiai bajnok kapott egy tölgyfát, amit hazájában, kedvenc városában ültethetett el. Lőrincz Mártont nem fogadták hazájában Erdélyben, ezért barátja és edzőtársa, dr. Papp László kezdeményezésére Szentesre hozta a facsemetét. A korabeli dokumentumok szerint a város képviselő-testülete ezért fiává fogadta.

- A hatvanéves jubileum alkalmából, 1997-ben méltósággal emlékeztünk meg az olimpia tölgyfáról, dr. Hegedűs Csaba és Polyák Imre olimpiai bajnokok egy újabb olimpiai facsemetét ültettek el az öreg tölgy mellé. A védnökséget, a fa gondozását a Petőfi Sándor Általános Iskola vállalta. Szeretettel ápolják azóta is - jelentette ki az alpolgármester.

Neves vendégek tisztelték meg a rendezvényt: Gáspár Tamás Európa-, világ- és olimpiai bajnok, a Magyar Birkózószövetség főtitkára, Polyák Imre olimpiai és háromszoros világbajnok birkózó, a Nemzet Sportolója, dr. Papp László egyetemi tanár, a névadó sportember fia, Kruj Iván, az FTC birkózó szakosztályának elnöke.

Képünkön: Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak táncbemutatója a sportcsarnokban
(Fotó: Vidovics Ferenc)


Így Szirbik Imre polgármester is több olimpiai bajnokot köszönthetett immár a sportcsarnok előtti ünnepségen. Mint ismeretes, a képviselő-testület korábban döntött a névadásról, amely az olimpia esztendejében történik. 2004-ben ugyanis visszatér görög földre az olimpiai eszme. Ahonnan 1896-ban elindult. Hogy a XXI. században is hirdesse az értéket, a tudást, a sportszerűséget. A város ebben kíván üzenni a 8 év utáni névadással - szólt a polgármester, majd így folytatta:
- A közel száz esztendeje Szentesen született fiatalembernek ugyan nem adatott meg, hogy az olimpián a dobogó legfelső fokára lépjen, de példájával megmutatta, hogy küzdeni tudással, sokoldalúsággal teljes életet lehet élni. Dr. Papp László, bár eredményeit birkózóként jegyzik, ökölvívó bajnok is volt, jó atléta, s a labdajátékokban is jeleskedett. A civil pályán is teljes életet élt, jogászként, bíróként szolgálta szakmáját, szakíróként, edzőként generációkat nevelt e csodálatos sportnak. Olyan ember nevét viseli a sportcsarnok, aki teljes életet élt, a XXI. század fiatalságának példaképévé válhat.

Gáspár Tamás a magyar birkózócsalád nevében köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Mint mondta, a sportág egyik legnagyobb tanítómestere volt, ízig-vérig sportember. A XX. század modern embertípusa, aki személyesen élte át a test és a mozgás sokszínű kapcsolatát. Mesteredző, igazi mester volt, igazi sportoló. Szakkönyvében a különböző fogásokat ő mutatta be, fitten, habár már elmúlt negyvenéves.
Tizenöt esztendeje, hogy eltávozott körünkből, 84-ik születésnapja után. Mint Gáspár Tamás mondta, a csarnok minden festménynél, szobornál méltóbb emlékmű egy sportember tiszteletére. Falai között maga az élet zajlik, új sportpályafutások indulnak el. Meghatódottan köszönte meg mindezt a birkózósport nevében.

Ami ezután következett: Máté István csongrádi szobrászművész alkotásának, a sportcsarnok falán elhelyezett emléktábla leleplezése, majd a koszorúzás. Azt követően Polyák Imre és ifj. dr. Papp László emlékfát ültetett el a helyszínen. A program már a csarnokban folytatódott tovább, ahol Takács László igazgató köszöntötte a vendégeket. Az érdeklődők megtekintették dr. Papp László életútjáról, a város sportjának emléket állító állandó kiállítást, majd gálaműsor zárta a névadóünnepséget. A rendezvény szervezői: az önkormányzat és a Szentes Városért Civil Fórum.

L. J.


<<< Vissza