<<< Vissza

Gondolatrendőrség?
 

2004. május 21.

 
Választ várnak - jött a levél a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Demokrata Fórum képviselőitől. Az írást szerkesztőként közöltem, mert - miként az ismert szlogen mondja - "hülye azért nem vagyok". És most a válaszadással  próbálkozom. Teszem a dolgom a már említett szlogennel.

Itt van például a hangosan kimondott szó: egyfajta gondolatrendőrség felvetése. Félelemkeltés? A megyei napilap munkatársa, aki dolgozott már a Szentesi Életnél, tehát neki igazán tudnia kellene, merre hány lépés, mégis tovább szítja a  tüzet, miközben felemás igazságokat felvető cikkében tűzoltókért kiált. 

Magyarázkodás helyett: a városi hetilap tartalmi szerkesztése és tipográfiai arculata egymástól teljesen különböző műfaj. A  tördelő szerkesztő csupán technikai jellegű tipográfiai feladatot teljesít, amikor kijelöli a cikkek, fényképek helyét a az újság oldalain számítógépes program felhasználásával, a felelős szerkesztő instrukciói alapján. A tipográfiai előkészítésnek semmi köze a lap tartalmi befolyásolásához.

Ami pedig a tovább firtatott problémát illeti, vallom, a helyi demokratikus kultúrát elsősorban a közszereplőknek kell megteremteni. A helyi lap ehhez úgy járul hozzá, hogy rendszeresen - a kampány-időszakra való tekintettel is - közli a politika szereplőinek álláspontját. Ennek mértéke viszont nem mehet a tartalom rovására, vagyis nem akarunk pártlap, pártközlöny lenni, mert akkor elvesztené a jogot a szabad független sajtóra a városi olvasótábor. Nem szabad az újságra rátelepedni a politikának, mert akkor eltűnik a sokoldalúság, az önálló vélemény, a teljes körű információ és tények, összefüggések kívánatos megközelítése. Hiszem: a sokat emlegetett kiegyensúlyozottság politikai és nem zsurnalisztikai szempont! Az újságnak nem pártdominanciák alapján kell az eseményekkel foglalkozni, hanem azok súlya, jelentősége, érdeme és közérdekűsége szerint.

L. J.


<<< Vissza