<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája
 

2004. május 14.

 
Kertészleves

Hozzávalók: 30–40 dkg vegyes zöldség, 2 evőkanál olaj, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, só.

Elkészítés: Egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret vékony karikára, egy kis fej hagymát apró kockára vágunk, és ezt a zsiradékon halvány sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben hozzáadunk néhány szál apróra vágott zöldbabot, zöldpaprikát és ha már puha a zöldség, egy paradicsomot. Pároláskor tehetünk hozzá egy kis fej karfiolt rózsáira szedve, egy maréknyi zöldborsót, esetleg 1–2 db gombát. Ha már minden zöldség megpuhult, felöntjük a szükséges mennyiségű melegvízzel és azzal csendesen főzzük. Adunk hozzá apróra vágott zöldpetrezselymet és végül befőzzük a levesbe való tésztát.

Ha táplálóbb és finomabb levest akarunk, sűríthetjük tojássárgájával és tejföllel.

Csirkemáj koktél

Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, jonatánalma, majonéz, fejessaláta, tejszínhab, citrom, főtt tojás, tárkonyfű, petrezselyem zöldje, só, porcukor, chayanne bors, ketchup, worcester, fehérbor, tokaji szamorodni.

Elkészítés: A csirkemájat megtisztítjuk, a szívet eltávolítjuk, forrásban lévő sós vízzel leforrázzuk, majd hideg vízzel lehűtjük. A szép nagy csirkemájakat félretesszük, a többit átpasszírozzuk.

Rozsdamentes habüstbe majonézt teszünk, hozzáadjuk az átpasszírozott csirkemájat, a frissen felvert tejszínhabot, a finomra vágott petrezselymet és tárkonyfüvet. Citrommal, porcukorral, chayanne borssal ízesítjük, habverővel simára keverjük és közben hozzáadjuk a worchestert, a ketchupot és a tokaji szamorodnit. A kész mártást hűtőszekrénybe helyezzük. 10 darab poharat (pezsgős v. koktélos) metéltre vágott salátalevéllel kibéleljük, beletesszük a hámozott és kockára vágott jonatánalmát, a félretett és kockára vágott csirkemájat és az egészet bevonjuk az előbb elkészített és lehűtött csirkemáj-szósszal. Tetejét tárkonylevéllel, főtt tojással valamint citromkarikákkal díszítjük. 

Jó étvágyat! 


<<< Vissza