<<< Vissza

Éljetek a demokráciával!
 

2004. május 21.

 
Képünkön Farkas Sándor és dr. Bubla László

Közeledik június 13. napja, az Európai Parlamentbe küldendő képviselőink megválasztásának dátuma. Elkezdődött a kampány ideje a pártok között. Örülök, hogy a televízióban meghallgathattam Orbán Viktornak, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökének kampánynyitó beszédét és láthattam azt a sokezres tömeget, akik ott voltak ezen a gyűlésen. Budepestiek és vidékiek is, és lelkesen tapsoltak. Egyenes, nyílt, meggyőző, útmutató beszédet hallottunk. Összefogásra, szeretetre, a választáson való független részvételre buzdított. Szebb jövőt, változásokat ígért.

Bizonyára sokan nem hallották szavait és még nem döntöttek, hogy egyáltalán elmenjenek-e a választásra és – ha elmennek – kire szavazzanak, melyik párt listájára. Sajnos, sok az érdektelen, a meghasonlott, a politikában csalódott honfitársunk. Sokan nem fogták még fel az Európai Unióhoz csatlakozásunknak és ennek a választásnak a történelmi jelentőségét. Sokan ellenzik is.

Hozzájuk szeretnék szólni és elmondani nekik az én véleményemet.

Nyolcvannyolcadik évemben járok. Sokat tanultam. Sokat tapasztaltam. Magyar népem boldogulásáért éltem eddig is, erre tanítottam a gyermekeimet is. Átéltem a XX. századot, benne a két világháborút. Szenvedem a vesztes világháborúkat lezárt két Trianoni békeszerződés súlyos következményeit. Elvesztettük az egykori Magyarország kétharmadát, ott élő, kisebbséget szenvedő magyar testvéreinket. Erdélyt, a Felvidéket, a Délvidéket, Burgenlandot. Mi meg a Csonka-Magyaroszágon élünk, ellenséges érzületű szomszéd országok között.

És most jön a mondandóm lényege: Trianon óta az Európai Unióba belépésünkkel nyílt meg az első lehetőségünk arra, hogy a magyar nemzet egyesüljön, a szomszédos országokkal megbékélve gazdaságunk megerősödjön, az Európai Unió teljes jogú tagjaként élvezzük annak minden előnyét.

Elmegyek szavazni másodszor azért is, mert felmértem itthoni viszonyainkat, gazdasági, kulturális, erkölcsi és politikai bajainkat, megosztottságunkat, a negyvenéves kommunista diktatúra maradványait. A rendszerváltás után 15 év alatt nem találtunk magunkra. Kibékíthetetlennek látszó ellentétek feszülnek pártjaink között. Egyre nő a szegénység, munkanélküliek, a hajléktalanok száma. Ijesztő ütemben fogy a népesség. Óvodákat, iskolákat kell összevonni, vagy bezárni, olyan kevés gyermek születik. Elöregedett népességünk. Növekszik a bűnözés. Új börtönöket kell építeni, mert megromlott az erkölcs.

Meggyengültek a történelmi egyházak, megerőtlenedett a keresztyén hit, az egymás iránti szeretet. Nincs biztonság. Sok a gazdasági visszaélés. Oda a becsület!

Harmadszor a jövőbe nézek. Keresem a változás, a megújulás lehetséges útját, gyermekeink, unokáink boldogulásának, a mieinknél szebb, gondtalanabb életének a lehetőségét.

Ezt a szép célt csak az Európai Unió segítségével tudjuk elérni. De nekünk is kell érte tennünk valamit. Olyan pártnak a listájára kel szavaznunk június 13-án, vasárnap, amelyik képes lesz kivezetni az országunkat abból a mélységből, elesettségből, amelyben vagyunk. 

Mert:
a., támogatja az ember méltóságán és felelősségén alapuló polgári társadalom megszilárdulását,

b., elősegíti a családok erkölcs és anyagi megerősödését, a munka becsületét, az otthonteremtést,

c., a hagyományok, a keresztyén értékrend megerősödését stb. Mindezt gyűlölködés nélkül, szeretettel és tiszta kampánnyal akarja elérni.

d., minden magyart, a másként gondolkodókat is testvérének, egyenjogú állampolgárnak tekinti.

e., mindent megtesz a magyar nemzeti egységért határainkon belül, és a most még a határainkon túl, vagy a világon bárhol élő magyar testvéreink között és javuk érdekében.

Én ilyen pártnak ismertem meg a Fidesz Magyar Polgári Szövetséget. A Fidesz listájára szavazok. Másokat is erre buzdítok.

KÉREK MINDEN VÁLASZTÓPOLGÁRT, HOGY FELTÉTLENÜL MENJEN EL ÉS SZAVAZZON! De előtte jól gondolja meg, hogy melyik listára adja le a szavazatát!

Emlékeztetem Honfitársaimat, hogy a történelmünk során mennyit kellett küzdenünk a választójogért! Most ezt biztosítja a demokrácia. Fiatalok és öregek, éljetek vele!

dr. Bubla László
ny. református lelkész
igazgató-tanító


<<< Vissza