<<< Vissza

Uniós feladatok
Szirbik Imre a brüsszeli szakbizottságban 

2004. május 21.

 
Az Európai nemzetközi Jogászszövetség 25. jubileumi kongresszust tartotta, amelyre tiszteletbeli vendégként Szirbik Imre polgármester is hivatalos volt Strasbourgban. Mint megtudtuk, a konferencián az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kérdések kerültek napirendre, Magyarországot közel negyvenfős küldöttség képviselte, melyben 8 polgármester is helyet kapott.

Szirbik Imre a Csongrád Megyei Közgyűlés európai integrációs bizottságának elnökeként és természetesen, mint polgármester vett részt a tanácskozáson.

– Az Európai Régiók Tanácsába Magyarország, mint Európai Uniós tagállam, hivatalosan is delegálhat. Úgy tudjuk, Önt is beválasztották a tanácsba. 

– A delegáció az önkormányzati szövetségekből áll, s az a megtiszteltetés ért, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége javaslatára a magyar delegáció póttagjaként részt veszek az Európai Régiók Tanácsának hivatalos munkájában is, ősztől pedig a fenntartható fejlődés szakbizottságában képviselem Magyarországot.
Ez egyben elismerést jelent a régiónak, másrészt az elismerés döntően a megyei tisztségemhez kapcsolódik, annak a régiós munkának a felértékelődése, amely speciális régiót fog jelenteni itt, Dél-kelet Magyarországon. A Duna-Tisza-Maros eurórégiós együttműködés egy olyan Európában is kuriozuális területi régió lesz, ahol az egyik tagállam, mint Magyarország az unió teljes jogú tagja, a másik állam, Románia négy megyéjét összesítő terület, ami előcsatlakozási különleges státuszú terület, míg a Vajdaság sajnos egyelőre még ezt a státuszt sem nyerte el. Így a három különböző státuszú ország együttműködése a régiós tanács számára is kuriózum. Fontos az, hogy Csongrád megye ebbe a tanácsba ilyen típusú képviseletet kapott.

– Hogyan áll jelenleg Magyarország régiókra történő bontása?

– Az unióban ezt végül is belügynek tekintik, nincs nagy nyomás az országra ezzel kapcsolatban. Most vitatkoznak, hány régió legyen. Fontos, hogy politikailag legitimált régiók jöjjenek létre, hiszen az Európai Unió a választott vezetéssel rendelkező régiókat tekinti területfejlesztési egységnek. Ez nálunk egyelőre nincs meg, így most az országot tartják egységes régiónak. Ha Magyarország ki szeretné kihasználni a teljes régiós politika előnyeit, akkor szerintem a 2006-os választásokra, a választási törvény módosításával ezt el kellene érni.

– Ez az Európai Uniós munkája mennyi idejét köti le? Marad-e elegendő idő arra, hogy mellette a várost vezesse?

– Bízom benne, hogy igen, bár, mivel a munka ősztől kezdődik, még nem tudom fölmérni tényleges időbeli súlyát. A megyei közgyűlés külügyi bizottságának elnökeként, nem hivatalos tagként elég sok ilyen feladatot láttam el.


<<< Vissza