<<< Vissza

Jubileumi ballagás

2004. május 14.

 
Ötven éve ballagott a középiskolából, s az érettségit is fél évszázada maga mögött tudja az a két osztály, mely az előző hét végén a Boros Sámuel Szakközépiskolában ismét vállára vette a tarisznyát, s az idén érettségiző fiatalokat maguk elé engedve végigjárta az iskola tantermeit.

A jubileumi ballagásra az ország minden részéből érkeztek az egykori osztály-és évfolyamtársak Vajda Józsefné és Cseh Lajosné (az osztálynévsorban: Sarkadi Sz. Erzsébet és Czakó Eszter) hívására. A 41 végzősből 31-en vannak még életben, s közülük csak kevesen maradtak távol. Ez is bizonyítja, mennyire összetartó volt az 50 éve érettségizett, csupa fiúból álló A osztály és a csak lányokból álló B osztály. Ők még a Tóth József utcába jártak iskolába, a Közgazdasági Technikum akkori épületébe, melyben ők voltak az első évfolyam, s ahol 1954-ben végeztek.

A mai fiatalokkal ellentétben nekik talán könnyebb volt az iskola után elhelyezkedni, s Vajdáné példának megemlíti, hogy szinte még meg sem száradt a tinta az érettségi bizonyítványán, amikor már munkába is állt, s azóta is dolgozik.

Egy államtitkár is beült újra a régi iskolatársak mellé az iskolapadba. Berényi Lajos a Közgazdasági Egyetemen tanult tovább. Elsőként a Külkereskedelmi Minisztériumhoz, majd az Országos Tervhivatalhoz került, jelenleg a Közbeszerzések Tanácsának elnöki tisztét tölti be. Egyik testvére, Berényi Ferenc később szintén a középiskolában végzett, s ma már a Martfűi Cipőgyár igazgatója.

Egykori tanárnőjüktől, Bácskai Mihálynétól az iskola udvarán az ünnepségen az élmények felidézése mellett elhangzott az is, hogy nem fog "bezzegezni", mert a fiatalok szemfényvesztésnek hihetnék. Szigorú tanárnak tartotta magát Kocsis István, az egykori osztály mégis szerette magyartanárát. Most a találkozón bevallotta, ezt a titkot bizony nehezen emészti meg. S hogy nehéz volt-e a számok világában élő egykori diákoknak a magyart tanítani, az idős tanárember azt gondolja, inkább a költő beszéljen, a tanár csak közvetítsen.

Darók József


<<< Vissza