<<< Vissza

Visszatérni a munkához

2004. május 14.

 
Azt mondja Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, '96 óta nem volt rá példa, hogy 20 százalék körüli legyen az ipari export növekménye. Ez már mégiscsak jelent valamit. Az import növekedése immár harmadik negyedéve elmarad az exportnövekedés ütemétől, ezáltal a hiányok mérséklődnek. Kedvező jelként említette a miniszter, hogy a múlt év első felében a tőkebeáramlás 270 millió euró volt, ami az év második felétől 1 milliárd fölé ugrott. Ez a beáramlás idén is folytatódott, jelen pillanatban 600 eurónál tartunk.

Szűcs Lajos alpolgármester a Gazdaság és Európa címmel rendezett fórumon helyi és térségi vállalkozókat köszöntött kormánytag vendége mellett, aki folytatva beszédét elismerte, hogy azóta a versenytársaink, Szlovákia, Lengyelország és Csehország javítottak a pozíciójukon.

- Szemben velünk, Szlovákia megvalósította a Szabad Demokraták Szövetségének 1999-2000-ben leírt programját azt, hogy a nyereségadót, a személyi jövedelemadót és az áfát ugyanarra a szintre kell belőni. A 19 százalékos munkanélküliség mellett ők ezt a programot megvalósították. Mi meg tovább építettük a nemzeti kommunizmust - mondta a miniszter.

Csillag István a továbbiakban szólt arról, hogy a recesszió ellenére elindultak a beruházások. A munkanélküliség szintje hullámzott ugyan, de nem nőtt, a foglalkoztatottság 1,5 százalékot javult. Borzasztó kicsike ez és nagy nehézségeket okoz, de ezek a tendenciák azok, amelyekbe lehet kapaszkodni.

További adócsökkentésekre van szükség, mondta, hogy érezzék a dolgok súlyát az emberek, és kevésbé legyenek hajlamosak zsebből zsebbe fizetni. Egyik legfontosabb követelményként vetette fel, hogy a foglalkoztatás terén álljuk a versenyt a szomszédos országokkal szemben. Többen fizessenek, de esetlegesen személyenként kevesebb adót.

Az egészségügyi szolgáltatás ne csökkenjen. A miniszter azon a véleményen van, hogy nem feltétlenül kell mindenki támogatását szolgálni. Hanem a rászorulók közül is a legelesettebbeket. Az adószabályokat úgy módosítani, hogy 50 éven felül kell elkezdeni az egészségügyi hozzájárulás jelentős mérséklését, hiszen ők kapnak kevesebb lehetőséget a munkára. A támogatási politikában bizonyos átalakításokra van szükség. A legfontosabb, hogy egy-egy térség elzártságát megszüntessük. Elsősorban útfejlesztéssel, a vasúti pálya rehabilitációjával. Az infrastruktúra megteremtésével. Az Európai Uniós tagság számunkra azt is jelenti, hogy mi lettünk az unió legkeletibb, jogi, foglalkoztatási és pénzügyi szempontból biztonságos országa. Innen lehet kilépni tovább. Hogy átvehessük Ausztriának ezt a közel 20 éve tartó szerepét. Ez adhat Magyarország számára új szerepkört és munkahelyet.

Magyarország 90-ben liberalizálta piacait. Megszüntette az akadályokat nyugati cégek letelepedése előtt. Megszüntettük a külföldi munkavállalás korábbi merev rendszerét, számunkra az unióba való belépés az általuk eddig meglévő korlátok megszüntetését jelenti. Ez húzó hatást gyakorolt a gazdaságra. Ezt látjuk a beruházások növekedésében, az exportban, a foglakoztatás bővülésében. Fontos: a felzárkózás folytatódjon, a kereseti- és életlehetőségek növekedjenek, javuljanak. Vissza kell térni a munkához, a munkahelyekhez - érvelt a miniszter.

(l.)


<<< Vissza