<<< Vissza

Közös döntés

2004. május 14.

 
Május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja vagyunk. A közös intézmények egyike az Európai Parlament, melynek székhelye a franciaországi Strasbourg, de még két állandó munkahelye van Brüsszelben és Luxemburgban.

A Parlamentet az unió polgárai tagállamonként lebonyolított pártlistás szavazással közvetlenül választják 5 évre, így ez az intézmény valóban az unió állampolgárainak képviselője. Az idén már a kibővített Parlamentbe küldjük 24 magyar képviselőnket, akik különböző pártfrakciókban, de reményeink szerint szorosan együttműködve képviselik össznemzeti érdekeinket.

A Parlament elfogadja, módosítja vagy elutasítja az irányelvi és rendeleti javaslatokat, kinevezi és ellenőrzi az Európai Bizottságot, megszavazza a közösségi költségvetést. Döntései nagy részét a tanáccsal együttműködve hozza meg.
A szocialista-szociáldemokrata frakció, melybe mi, szocialisták szeretnénk minél több képviselőt juttatni, a szociáldemokrácia általános elvei: a szabadság, egyenlőség, igazságosság és szolidaritás elve alapján dolgozik. A cél az unió állampolgárai számára minél magasabb szellemi és anyagi jólét megteremtése, a nagy európai piac versenyelőnyeinek kihasználásával a kiegyensúlyozott, környezetkímélő gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődés biztosítása, a béke és biztonság garantálása. Messzemenően figyelünk az esélyegyenlőségre uniós szinten is.
Ezek alapján igen fontos, hogy minél többen éljünk európai polgárként választási jogunkkal.

Kérjük Önöket, hogy vegyenek részt a június 13-i EU parlamenti szavazáson és válasszák az MSZP listáját!

Az MSZP helyi szervezete


<<< Vissza