<<< Vissza

Volt egyszer egy fesztivál

2004. május 14.

 
Képünkön: A felvonuláson a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói jelenítették meg Magyarország értékeit. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Nap. Április 30-a és május 1-je. Sokunknak felejthetetlen ünnep. Néhány mondat erejéig térjünk vissza a helyi eseményekre. Helyszűke miatt nem tudtunk beszámolni arról a rendezvényről, amikor Szentes testvérvárosainak küldöttségét fogadta a városvezetés a művelődési és ifjúsági házban.

Szerbia-Montenegró és Lengyelország nagykövetségéről érkeztek vendégek, mellettük a két országban élő, valamint finn, német és romániai magyar barátaink köszöntötték egymást, üdvözölték az uniós csatlakozást.

Szirbik Imre polgármester egyebek mellett szólt arról, hogy nekünk, magyaroknak évszázados álmunk, a történelmi szétszakítottság után újra egy hazában éljünk. Sokan, sokféleképpen álmodták meg ezt a helyzetet. Mindenki úgy álmodta, hogy ezt háborúk, konfliktusok nélkül tegyük meg. Néhány óra múlva ezen az úton el fogunk indulni, és az anyaország, Szlovákia, Szlovénia magyarjai újra egy hazában fognak élni. Azt kívánta, hogy ez a határok nélküli Európa folytatódjon tovább, hozza a közösségbe Erdély, a délvidék, Kárpátalján élő honfitársainkat is.

Gulyásné dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az Európai Parlamentbe delegált képviselő elmondta: attól függetlenül, hogy melyik párthoz tartozunk, egy közös Európában kell, hogy gondolkodjunk. Európában a magyar érdekekért kell küzdenünk. Mit is jelent ez a csatlakozás? Ez egy gazdasági szükségszerűség, bátran mondjuk ki.

A 375 milliós Európából 450 milliós Európává vállunk, ezáltal második nagyhatalommá válik Európa. Az elkövetkező idők Európája az együttműködésről szól. Számunkra nagyon fontos az, hogy emberek közötti együttműködésről beszéljünk elsősorban, és nem pedig államok közötti együttműködésről. Hiszem, nem egy megosztott Magyarországot viszünk az Európai Unióba, azokat az értékeket, amelyeket sok száz éven át együtt alakítottunk ki. Ő ebben az Európában szeretne élni.

Szilágyi Géza Újszentes polgármestere örült, hogy egy ilyen ünnepélyes pillanatban együtt lehet barátaival. A 2200 lakosú község üdvözletét hozta el. Sok szerencsét kívánnak Szentesnek, Magyarországnak, remélve, nemsokára ők is megünnepelhetik majd azt, hogy a romániai magyarok is hozzátartoznak a nagyközösséghez.

Bábi Attila, a legrégibbi testvérváros, Bácskatopolya polgármestere szintén a "kívülrekesztettek" nevében köszöntötte a jelenlévőket és gratulált az európai uniós tagsághoz. E naptól kezdve május 1-je nemcsak a munka ünnepe, hanem az egész magyarság ünnepe is, mondta. Magyarország tagja egy demokratikus, komoly szövetségnek, ez a tagság nekünk hátrányokat is hoz, az európai uniós határ remélem, hogy a testvérvárosi kapcsolatokban nem fog megmutatkozni, gazdagítani fogja azt a jövőben. Mindent meg fogunk tenni, hogy mi is az unió tagjai lehessünk.

Meggyőződése, hogy Európában az unión kívül nem lesz élet a jövőben. A fejekben lassan tisztázódni kezd a gondolat - mondta, majd töretlen fejlődést kívánva Szirbik Imre polgármesternek átadott egy hamisítatlan otthoni pálinkát, mondván, az unióba biztosan nem fog kapni.

Természetesen minden küldöttség részéről volt egy-egy kedves szó, jókívánság a történelemfordító pillanatban a magyarokhoz.


<<< Vissza