<<< Vissza

Elfogadott költségvetés
Érvek és ellenérvek a pénzügyi helyzetről

2004. május 14.

 
A város pénzügyi egyensúlyát sikerült megőrizni, a tetemesnek mondott költségvetési hiány év végére közel nullára redukálódott, jelentette ki Szirbik Imre polgármester. Egyetértett a művelődési és oktatási, valamint a pénzügyi bizottság azon véleményével, miszerint arra kérik a képviselő-testületet, hogy ismerje el mindazon köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak, intézményvezetőknek a munkáját, akik a 2003-as esztendő eredményes gazdálkodásához hozzájárultak.

Mint ismeretes, az önkormányzat elmúlt évi költségvetésének tervezésekor 385 millió forint forráshiánnyal számoltak, amelyet a zárszámadási beszámoló tanúsága szerint sikerült kigazdálkodni. A képviselő-testület április végi ülésén
Dongó László, a polgári oldal képviselője azonban nem értett egyet a beszámolóval, mi több, kijelentette: a forráshiány mértéke akkor sem volt igaz, amikor azt leírták. Véleménye szerint nem a valóságot tükrözi.

Móra József (MSZP) a nullszaldós költségvetésre utalva így fogalmazott: az méltó tükre az elmúlt év korrekt pénzügyi gazdálkodásának. A zárszámadási adatok számára azt mutatják, hogy a város a nehéz közgazdasági körülmények ellenére is fejlődött. Mint mondta: jó évet tudhat maga mögött az önkormányzat, nem adósodott el.

Dr. Rébeli Szabó Tamás (Fidesz MPSZ) bevallása szerint hatodik esztendeje bírálja a gyakorlatot, amely szerint a költségvetés tervezésekor sírnak a hiány miatt, az év végére pedig minden rendeződik.

Dömsödi József (Fidesz MPSZ) elmondta, 2001-ben alig volt szükség likviditási hitelre, ám 2003-ban már jelentős kölcsönre szorult a város. A baj az, válaszolt rá a polgármester, hogy a rendszerváltozás óta minden kormány leosztotta a feladatot az önkormányzatoknak, de pénzt nem adott a végrehajtásra.

Karikó-Tóth Tibor (Fidesz MPSZ) sérelmezte, hogy 2003-ban és 2004-ben semmit nem emelkedtek a közalkalmazotti bérek.

Oltyán Lajos (MSZP) kijelentette: azért van szüksége jó költségvetése egy városnak, hogy intézményei jól működjenek.


<<< Vissza