<<< Vissza

Dekoratív kozmetika

2004. május 7.

 
Az arc bőrének színezése több évezredes hagyományon alapszik. Valaha a törzsi megkülönböztetés jeleként, vagy a rituális előírások szerint alkalmazták. Később a szem és a száj formájának hangsúlyozására használtak különböző festékeket aszerint, hogy a divat mit diktált. Napjainkban a színezés technikáját tekintve, kendőzésről, festésről és "kikészítésről", sminkelésről beszélünk.

Kendőzésen általában a szépséghibák eltüntetését, palástolását értjük. Kendőzni szoktuk a szeplőket, májfoltokat, pigmenthiányos részeket, olyan alapozó festékkel, amelynek színe megegyezik a bőr alapszínével. Ezek a kendőzőszerek jó fedőképességűek, és gondos feltevést és eldolgozást igényelnek. A bőr zsíros fényét porpúderekkel lehet leghatásosabban kendőzni. A porpúderek különben is újra divatossá váltak, egyrészt, mert egyenletesebben dolgozhatók el a bőrön, mint a - különben praktikus - kőpúderek, amelyekkel néha foltos felületet kapunk, másrészt, mert a porpúderek hamvasabb hatást kölcsönöznek a bőrnek.

Az arc festése már más igényeket igyekszik kielégíteni. Javítani lehet vele az anatómiai hibákat, korrigálni az orr vagy az áll vonalát, formáját.

A sápadtság, színtelenség palástolására arcpírt használunk. Különböző színű festékekkel előnyösen hangsúlyozhatjuk a száj és a szem vonalát. A szemöldök színének, formájának megváltoztatásával hathatunk az egész arc kifejezőképességére.

A sminkkészítésnek és a divatszíneknek is megvannak a diktátorai. Szépségversenyeken, divatrevükön olyan sminkek láthatók, amelyeket hétköznapi használatra nem lehet lemásolni.

Aki rendszeresen festi az arcát, gondoljon arra, hogy biztosítania kell bőre számára naponta 2-3 órát, amikor sem festék, sem krém nem fedi. Különösen nyári hónapokban kerüljük a nappali arcfestést. Napozás alatt semmi festéket ne alkalmazzunk!

Folytatás: Az arcfestés technikája

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
Telefon: 70-311-63-63.


<<< Vissza