<<< Vissza

A kéz kozmetikája

2004. április 9.

 
A kéz a legtöbb viszontagságnak kitett testrész, és mégis a legkisebb gondot fordítják védelmére. A gyakori kézmosás, a fizikai munka, a sugárzó hő, a por következtében a kéz bőre kiszárad, petyhüdt, ráncos lesz, a tenyér felszíne berepedezik, húzódik. Erre a panaszra, ha zsíros krémet használunk nem megfelelő, mert zsíros kézzel nem lehet dolgozni, hiszen csúszik, foltot hagy. A nem zsíros testápolók, a szilikonos és egyéb kézkrémek ellenben percek alatt beszívódnak és a tenyér utólag még vízzel le is öblíthető.

Az enzimes mosószerek elterjedése újabb gondot okozott. Ezek ugyanis felpuhítják a bőrt és a körmöket. A bőrön gyulladás léphet fel, a körmök töredezővé válnak. Ilyenkor sokan az orvostól várják a megoldást, holott saját maguk képesek megszüntetni azzal, hogy kézi mosást, mosogatást kizárólag gumikesztyűben végeznek.

A sérült, berepedezett bőr és körömágy nemcsak esztétikailag zavaró, hanem fertőzésekre is hajlamosít. A két leggyakoribb fertőzés a vírus okozta szemölcs, valamint a körmök és a körömágyak gombás fertőzése.

A szemölcsöt a laikus is felismeri. Már egyetlen egyet is kezelni kell, mert rohamosan szétterjed. A szemölcs fertőző. Ezért emberi testtel foglalkozó egyén kezén egy napig sem tűrhető.

A kézkörmök gombás fertőzését a körömlemez elszíneződése jelzi. Előfordul a gombás körömágy-gyulladás is. Ilyenkor a köröm környéki bőr duzzadt, vörös, fájdalmas. A gombás elváltozásokat orvos irányításával kell kezelni.

A kéz ápolásával kapcsolatban egy rossz szokásról is kell szólni. Manikűrözés közben a körömlemezre ráhúzódó bőrsánc félhold alakú kimetszése szinte fertőzési kapu nyitását jelenti. Gyakran vezet gennyes körömágygyulladás kialakulásához. Ez a lemezke tompán visszatolható, így is szép ovális körömforma alakítható ki.

Negyven év fölött gyakori panasz kézháton megjelenő óriásszeplők tömege. Keletkezésében a hajlamon kívül az erős, mértéktelen napfényhatás is szerepet játszik. Valóban kórjelző tünet, ezért a kozmetikai kezelése indokolt.

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
Telefon: 70-311-63-63


<<< Vissza