<<< Vissza

Henn képi világa

2004. április 9.

 
Frappáns idézettel kezdte mondanivalóját Nátyi Róbert művészettörténész a főtéri galériában. A nagyérdemű Henn László A. festőművész kiállításának megnyitójára gyűlt össze. Íme az idézet: "Nem én nézem a képet, hanem a kép néz engem. A kép, amely megérint".

Kicsit tovább kell nézni a festményeket, és rájövünk a fenti mondatok igazságára. Olyan képekről van szó, melyek az első megközelítésnek ellenállnak. Gondolkodnunk kell, mit jelent ez a képi világ? "Egy-egy képem kialakulása, még ha a lírai-expresszionizmus jegyeit hordozza is, hosszabb előkészület eredménye. Minden mozzanat egy-egy gondolatsor beteljesülése" - vallja a művész, aki számítógépes grafikával és videofilmezéssel is foglalkozik.

Nátyi Róbert így szólt a kiállítóról:

- Komoly művész, komoly művészi világgal. Képein megfigyelhetők a nyugat-európai festészet, hagyományai. Ugyanakkor több alkotásában jelen vannak a görög mitológia jegyei. Munkáiban a nyugati és a keleti gondolkodás szimbiózisa jelenül meg, egy festői képi világban. Leginkább Kondor Béla művészete hatott rá. Munkáit elemezve elmondhatjuk, hihetetlenül etikus művészet az övé, saját magának is betartva a nagy mesterek által kimondott varázsszót: dolgozni csak komolyan érdemes. Festményei témáit a körülöttünk lévő világból veszi, felfokozott látásszínvonalon jeleníti meg, pontosan tudjuk, a szem nemcsak nézésre képes, hanem látásra is. A látás nem más, mint a dolgok lényegének megragadása. Maga a tudás.

Henn László A. alkotásai május 1-jéig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig tekinthetők meg a főtéri galériában.


<<< Vissza