<<< Vissza

A tisztálkodás története

2004. március 26.

 
Egykori hazai és külföldi írásbeli emlékek azt bizonyítják, hogy a régi magyarok nagy gondot fordítottak a tisztálkodásra. Már a sátrakban lakó nomád magyarság külön fürdősátrat rendezett be a táborban. A tisztálkodásra vonatkozó első adat az az 1015-ből származó királyi adománylevél, amely már a pécsváradi bencéseknél nyilvános fürdőről és fürdőszolgáltatásról tesz említést. A személyzet főleg nőkből állt, de férfi irányította őket. Csak a nap bizonyos óráiban lehetett fürödni, ennek idejét kürtszóval vagy fürdőserpenyők kongatásával jelezték.

A települések fejlődésével szaporodtak a fürdők, mert a városi rangra emelkedéssel együtt járt a fürdőépítés joga. 1238-ban Esztergomnak és Győrnek már volt nyilvános fürdője. Ebben az időben szokás volt fürdőalapítványokat tenni a szegények évenkénti ingyenes fürdésére.

A közös fürdők és a gőzfürdők használata a XV. század végén visszafejlődött a fertőzőbetegségek terjedése miatt. Szigorú rendeletekkel tiltották a közös medencében való fürdőzést, hogy a vérbaj és a pestis terjedését megakadályozzák.

A mai Rácz fürdő és Császár fürdő helyén már Zsigmond király idejében is fürdőház állt. A török megszállás idején kilenc fürdője volt Budának. A Gellért fürdő helyén a szegények fürdője működött, a Rudas - ez az épület máig fennmaradt - volt az előkelőké. A török idők alatt tilos volt a két nemnek együtt fürödnie, a Rudasba jártak a férfiak, a Sáros fürdőbe a nők.

Az első dunai uszodát hazánkban 1781-ben építették Pesten.

(Következő számunkban a tisztálkodásról, az arcbőr megtisztításáról tájékoztatjuk olvasóinkat).

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
Telefon: 70-311-63-63


<<< Vissza